Site pictogram Kosovoblogs – Informatie en Blogs over Kosovo

Dansen op Kosovaarse bruiloft

Het grootste geluk voor een Nederlander in Kosovo is om een traditionele bruiloft mee te maken. Wie daar deel van is, waant zich in een sprookjeswereld die in bijna niks is te vergelijken met de Westerse wereld.

Superopgemaakte vrouwen met veel te lange benen, rijen tafels met rokende mannen, keiharde Albanese muziek uit de speakers en urenlang gedans. Vooral dat laatste blijft voor mij intrigerend. Vooral de vrouwen staan de halve dag te dansen. Zelfs als de bruid nog binnen moet komen, is er al activiteit op de vloer. Wanneer de – nóg meer opgemaakte – bruid binnenkomt, dansen de dames ook gewoon door.

Gegil
De meeste mensen houden de handen vast van de persoon links en rechts van ze. Iedereen doet dan steeds precies hetzelfde pasje. Zelfs voor mij als kaaskop re-de-lijk gemakkelijk aan te leren. Het is een paar stapjes naar rechts, dan twee terug en weer naar rechts. De pro’s bewegen dan ook hun handen. Af en toe klinkt er een enthousiast ai-ai-ai en wat gegil. Een Kosovaarse schone houdt het zo úren op een dag uit. Gemiddeld vier bruioften per zomer.

Mobiele versie afsluiten