Categoriearchief: Liefde en relaties in Kosovo

Hoe gaan Kosovaarse jongeren met elkaar om? Hoe zit het met de traditionele Kosovaarse cultuur en de snel veranderende normen en waarden op het gebied van liefde en relaties in Kosovo?

Korte docu film over Kosovo online: 4 ever

Een nieuwe documentaire over een vriendschap tussen een Kosovaars en Nederlands meisje staat online. Het gaat om de film 4 Ever. De Kosovaarse Arbesa wordt uitgezet uit Nederland, maar is de hartsvriendin van de Nederlandse Vera. Vera probeert het contact te onderhouden via Skype, maar het liefst zou ze haar vriendin weer ontmoeten. De Nederlandse… Lees meer »

Radio zoekt vader half-Kosovaars meisje

Een KRO-radioprogramma helpt een Nederlands meisje met het vinden van haar Albanees-Kosovaarse vader. De Somalische moeder van de tiener komt als jonge vrouw naar Nederland vanwege de burgeroorlog. De vader in 1994 vanuit Kosovo. De jonge Somalische raakt zwanger, maar ontkent op dat moment dat het van de Kosovaar is. Kort daarna verhuist ze naar… Lees meer »

Opeens een andere facebookpagina

En opeens zie ik een statusupdate op Facebook van iemand die ik helemáál niet ken. Wat gek. De foto die ze post kan ik ook helemaal niet thuisbrengen. Een meisje in een trouwjurk met een voor mij onbekend gezicht. Ik klik op de persoon om te kijken welke vrienden we gezamenlijk hebben. Dat zijn een… Lees meer »

‘Ik wil in het buitenland trouwen’

“Ik wil een Zwitserse en mijn zus een Kosovaarse.” De twee meiden giechelen terwijl ze het uitleggen, maar zijn wel serieus. De ene wil naar het buitenland toe, de ander wil gewoon in Kosovo trouwen. Het hele hoofdstuk ‘liefde en huwelijken’ in de Kosovaarse cultuur is zowel hilarisch als tragisch. Het land zit vol ouderwetse… Lees meer »

Vier jaar stiekem een vriendje

Zenuwachtig zit ze tegenover me aan tafel. Vanavond gaat ze hem namelijk voor het eerst ontmoeten – en dat terwijl het al vier jaar speelt. Haar oudste dochter heeft een vriendje. En al die tijd wisten zij en haar man van niks. Haar oudste dochter is slim en mooi. Dat laatste is in Kosovo niet… Lees meer »

Zoenen in Kosovo

Zoals er in Nederland meer vrouwen zijn dan kerken, zo zijn er in Kosovo meer cafés dan moskees. De gemiddelde Kosovaar hangt dan ook het liefste de hele dag op het terras of in een restaurantje. Niet zo gek als je bedenkt dat Kosovaarse huishoudens erg groot zijn. Wanneer je zoon trouwt, komt het vaak voor… Lees meer »

Dansen op Kosovaarse bruiloft

Het grootste geluk voor een Nederlander in Kosovo is om een traditionele bruiloft mee te maken. Wie daar deel van is, waant zich in een sprookjeswereld die in bijna niks is te vergelijken met de Westerse wereld. Superopgemaakte vrouwen met veel te lange benen, rijen tafels met rokende mannen, keiharde Albanese muziek uit de speakers… Lees meer »