Site pictogram Kosovoblogs – Informatie en Blogs over Kosovo

Veel Kosovaren tegen exodus

Het best bewaarde geheim van Kosovo kwam afgelopen maand groot in het nieuws. Heel veel Kosovaren trekken weg uit hun land, op zoek naar beter.

Wie het verhaal leest of hoort, kan concluderen dat het vreselijk moet zijn om in Kosovo te wonen. Ooit hadden de Kosovaren veel hoop op een betere toekomst en nu gaan ze allemaal weg. Althans, zo lijkt het bijna.

De waarheid over de exodus is dat de werkloosheid zeer hoog is. Maar wat wil je met een land dat pas zeven jaar oud is? Verschillende partijen pakken dit probleem aan en dat zal nog wel even duren. Gaat dit vlekkeloos? Nee, natuurlijk niet. Is de hoop dan vervlogen? Juist niet.

De appartementen knallen uit de grond en supermarkten worden groter en luxer. Buitenlandse bedrijven pompen de komende jaren honderden miljoenen in verschillende sectoren.

Exodus terwijl Kosovo zich ontwikkelt

Kosovo is binnen een jaar door veel grote sportbonden erkend en bovendien blijken Kosovaren de gelukkigste mensen te zijn in Zuid-Europa. Natuurlijk, het leven is keihard wanneer je geen of een matige baan hebt. En ook al wordt het beter, garandeert dat niet dat je volgend jaar wel werk hebt. Maar is het logisch dat er massaal wordt gevlucht?

Nee, zeggen veel landgenoten. Veel zijn erg kritisch over Kosovaren die de bus pakken richting de EU. Ze noemen het naïef om te denken dat er in het Westen banen genoeg zijn. Bovendien spreken veel van kuddegedrag om ‘opeens’ allemaal te vertrekken. “Of je nu in Nederland of Kosovo woont, je hebt de verantwoordelijkheid om op die plek te zorgen dat je succes hebt”, vertelde een dertiger mij.

Persoonlijk vind ik zijn mening over de exodus een beetje kort door de bocht. Maar het laat zien dat de mening van de landverlaters, in algemene termen samengevat in de internationale pers, zeker niet de heersende mening is in Kosovo.

Mobiele versie afsluiten