Categoriearchief: Leven in Kosovo

Hoe is het om te leven in Kosovo? Wat voor mensen kom je tegen? Wat zijn de gebruiken in dit land?

Berichten moslimextremisme Kosovo ‘overdreven’

Kosovo is de afgelopen jaren in de media nog wel eens onderwerp van moslimterreur en extremisme. Dit verbaast mij geregeld, omdat het juist een tegengesteld beeld geeft van wat ik met mijn ogen zien. Een Noors onderzoek bevestigt dit: internationale media overdrijven en simplificeren moslimextremisme in Kosovo. Nou is Kosovo uiteraard heus niet anders dan… Lees meer »

Kosovo krijgt na vijftig jaar synagoge

PRISTINA – De Kosovaarse hoofdstad krijgt voor het eerst in ruim vijftig jaar een synagoge. Het land dat in 2008 onafhankelijk werd heeft een Joodse gemeenschap van zo’n honderd personen. De laatste synagoge is in de communistische tijd – net als andere religieuze gebouwen – platgegaan en dus zat Kosovo decennia zonder Joods gebedshuis. Daar… Lees meer »

Handbal is hip in Kosovo

Kosovo organiseert momenteel het WK handbal voor opkomende landen. Handbal is een van de populairste sporten op de Balkan en dus ook in Kosovo. En daar profiteert het Kosovaarse handbalteam van. Je moet je het zo voorstellen: Kosovo is een nieuw land en mag pas sinds kort meedoen met allerlei sportevenementen op de wereld. Veel… Lees meer »

Kosovaren winnen NASA wedstrijd

Het had iets van een Hollywood honkbalfilm, waar de underdog ondanks alles een grote wedstrijd wint. De underdog in dit geval was een team uit het kleine Kosovo. Zij wonnen een internationale NASA-app wedstrijd na een zinderende finale. De International Space Apps Challenge is een evenement dat op 133 locaties ter wereld werd gehouden in… Lees meer »

Na twee maanden terug in Kosovo

Na twee maanden Nederland, kom ik thuis terug in Kosovo. Aan mijn halve vaderland heb ik de berichtgeving in de media omtrent de exodus enigszins genuanceerd. Ja er is veel werkloosheid en er is armoede, nee, het is niet de hel op aarde. Die indruk krijgt men nog wel eens van de algemene kreten in… Lees meer »

Kosovaar heeft nu eigen zoekmachine: Gjirafa

Google kan niet goed genoeg Kosovaarse websites vinden en dat komt door onze taal. Dat zegt Mergim Cahani, oprichter van de Albaneestalige zoekmachine Gjirafa.com. Naar eigen zeggen kan zijn platform wél veel sites vinden, die Google niet vindt. Update Maart 2016: lees een uitgebreid interview met Cahani op de Engelstalige Kosovo-Info.com. Volgens oprichter Cahani (zie… Lees meer »

Veel Kosovaren tegen exodus

Het best bewaarde geheim van Kosovo kwam afgelopen maand groot in het nieuws. Heel veel Kosovaren trekken weg uit hun land, op zoek naar beter. Wie het verhaal leest of hoort, kan concluderen dat het vreselijk moet zijn om in Kosovo te wonen. Ooit hadden de Kosovaren veel hoop op een betere toekomst en nu… Lees meer »

Sneeuw in Kosovo

De afgelopen maand is Kosovo één dag sneeuwvrij geweest. Daarvoor en daarna was het een wit uitzicht. Klinkt natuurlijk heerlijk, maar in de praktijk is het vooral onhandig. Helemaal vooral wanneer je uit een land komt waar zelden sneeuw valt. Snowboots zijn in Kosovo eigenlijk nergens te koop. Ik heb ze daarom maar over de… Lees meer »

Kosovo over twee jaar flink gezonder

Kosovaren mogen dan wel een van de gelukkigste volken van Europa zijn, het gezondste zijn ze niet. En dat heeft niet zozeer met hun eetpatroon te maken, maar met de uitstoot van twee elektriciteitscentrales die omstreeks het jaar 4400 voor Christus zijn gebouwd. Een nieuwe centrale bouw je niet zomaar, want dat kost meer dan… Lees meer »

Zwerfhonden in Kosovo worden geliefd

Nederland is natuurlijk hét dierenrechtenland door de Partij voor de Dieren, maar hier kunnen ze er ook wat van. Zwerfhonden in Kosovo zijn niet langer het uitschot van de samenleving. En dat dankzij een slimme facebookcampagne. In het verleden gebeurde het nog wel eens dat Kosovaarse zwerfhonden werden afgeschoten. Ja, echt. Midden in de nacht… Lees meer »