Olympische Spelen voor Kosovo

door | 23 oktober, 2014

2014 is een gouden jaar voor topsport in Kosovo. Na de eerste officiële voetbalwedstrijd in maart en toelating tot de Europese handbal federatie is Kosovo nu erkend als olympisch land. Naar verwachting krijgt het land in december groen licht om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Het nieuws werd bejubeld op internet. De Kosovaarse staatssecretaris voor olympische-spelenBuitenlandse Zaken noemde dit ‘het beste nieuws van het jaar’. Al jarenlang lobbyt Kosovo voor toelating tot de Olympische Spelen, maar Servië werkte dit altijd succesvol tegen.

En dat is jammer, want het Balkanstaatje heeft de mogelijkheid tot het winnen van een medaille. Majlinda Kelmendi is op dit moment de succesvolste judoka ter wereld en is zo Kosovaars als het maar zijn kan.

Olympische Spelen droom voor Kosovo

Kelmendi is tweevoudig wereldkampioen, maar mocht tijdens de Olympische Spelen in Londen niet namens Kosovo uitkomen. Ze droeg daarom een Albanees judopak.

Het is afwachten of Servië alles op alles zet om vóór de vergadering in december de Kosovaarse status alsnog te dwarsbomen. Lukt dit niet, dan kan ik me niks anders voorstellen dat alle 1,8 miljoen Kosovaren tijdens de openingsceremonie op televisie zullen kijken in de zomer van 2016.

Een gedachte over “Olympische Spelen voor Kosovo

  1. Pingback: Veel Kosovaren tegen exodus uit Kosovo - Kosovoblogs - Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.