Weg met de bakker om de hoek, leve de supermarkt

door | 12 maart, 2014

In Kosovo ga je nog ‘ouderwets’ naar de bakker om de hoek. Voor mij is dat altijd een gevoel van luxe, omdat je in Nederland je brood gewoon bij de C1000 koopt. Maar dat romantische gevoel houdt niet lang meer stand. De middenstand gaat het heel erg lastig krijgen.

Bij mij om de hoek staat nu namelijk een megasupermarkt. En twee supermarktkilometer verderop nog één. En als ik de andere kant opfiets loop nog eentje. Supermarkten nemen het in Kosovo helemaal over en dan heb ik het niet over bescheiden buurtsupers. Sterker nog, ze zijn zeven dagen per week geopend, vaak tot na tien uur ’s avonds.

Moderne supermarkten in Kosovo zijn extreem groot en hebben het liefste een paar verdiepingen. Zo kun je er ook meteen je kleding kopen en ga je voor je klusgereedschap naar de tweede verdieping. Je zou kunnen spreken van een combinatie van een Albert Heijn, Blokker en HEMA.

Supermarkt een bedreiging?

De vraag is of deze megasupermarkten alleen een bedreiging zijn voor de middenstand. De horeca zou er namelijk ook onder te lijden kunnen hebben. Wie na het boodschappen doen nog even een kopje koffie wil drinken, kan dat namelijk ook doen in de winkel. Sterker nog, een hapje eten is vaak zelfs mogelijk, net als bij de V&D in Nederland. Alleen zitten er hier dan niet alleen huismoeders aan het tafeltje.

In de megasupermarkt om de hoek zit ook een bakkertje. De prijzen zijn vaak enkele centen lager dan bij mijn stambakkerij en als je er toch bent koop je daar dus ook meteen je brood.

De romantiek sluipt dus langzaam het land uit. Maar zolang hier de IKEArisering niet toeslaat, blijf ik nog even.

2 gedachten over “Weg met de bakker om de hoek, leve de supermarkt

  1. Pingback: Uitdaging voor Kosovaren: roltrappen - Kosovoblogs - Informatie - blog

  2. Pingback: Veel Kosovaren tegen exodus uit Kosovo - Kosovoblogs - Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.