Drie Kosovaarse zangeressen in Top 40

door | 28 juni, 2018

De tijd dat Nederlanders de Kosovaren alleen van journaalbeelden kennen is definitief voorbij. De kans dat je als Kosovaars meisje een popartiest wordt is percentueel waarschijnlijk groter dan in elk ander Europees land. Momenteel staan er drie meiden met Kosovaarse roots in de Nederlandse hitlijsten.

Kosovaarse zangeres Era Istrefi with Will SmithDua Lipa is daarvan de bekendste. Een paar jaar geleden had nog nooit iemand van haar gehoord, maar ál haar liedjes worden top-10-hits in ons landje. Ze staat met haar nummer One Kiss al zo’n twee maanden op de hoogste positie. De in Engeland geboren Dua verhuisde als kind ’terug’ naar Kosovo. Ze ging haar droom achterna en vertrok – in haar eentje – naar London om zangeres te worden. En dat is gelukt.

Van vluchteling tot internationale superster
Ook Rita Ora staat in de top 40. In Engeland is zij onbetwist een van de meeste succesvolle zangeressen ooit. Geen andere vrouwelijke collega heeft daar zoveel top-10-hits op haar naam geschreven als Rita. De in de Kosovaarse hoofdstad geboren pop queen heeft zich in Groot-Brittanië ontwikkeld tot een internationale superster. Ze stond al een keer of acht in de Nederlandse hitlijsten, waaronder nu met het liedje Girls.

De derde dame, Era Istrefi uit Pristina (zie foto), is de zangeres van hét WK-nummer Live It Up, samen met onder meer Will Smith. Twee zomers geleden had zij in veel Europese landen de hit met Bon Bon. Nu breekt ze dus ook in Nederland door.

Pristina produceert popsterren. Op radio 2 vertelde ik er over. Uiteraard ging het ook even over het succes van de Kosovaarse topspelers uit de Zwitserse selectie, die goed zijn voor diverse doelpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.