Categoriearchief: Bekende Kosovaren

Internationaal zijn er meerdere bekende Kosovaren. Kosovoblogs belicht in blogs bekende Kosovaarse sporters, zangers en andere bekende mensen met Kosovaars of Albanees bloed.

Drie Kosovaarse zangeressen in Top 40

De tijd dat Nederlanders de Kosovaren alleen van journaalbeelden kennen is definitief voorbij. De kans dat je als Kosovaars meisje een popartiest wordt is percentueel waarschijnlijk groter dan in elk ander Europees land. Momenteel staan er drie meiden met Kosovaarse roots in de Nederlandse hitlijsten. Dua Lipa is daarvan de bekendste. Een paar jaar geleden… Lees meer »

Kosovaren in de Tweede Divisie

Nederland heeft sinds kort een nieuwe voetbalcompetitie: de Tweede Divisie. Deze competitie maakt het makkelijker voor kleinere clubs om door te stromen richting de Eredivisie. En dat weet Kosovaar Erolind Derguti ook. Het is zijn droom om voor het nationale elftal te spelen voor Kosovo. Een mogelijkheid die sowieso pas sinds kort bestaat, want de… Lees meer »

Kosovaarse vlag op Olympische Spelen

De Kosovaarse wereldkampioene judo, Majlinda Kelmendi, heeft vannacht historie geschreven. De 25-jarige droeg voor het eerst in de geschiedenis de Kosovaarse vlag tijdens de Olympische Spelen. Veel Kosovaren, over de hele wereld, waren wakker gebleven om dit moment te bekijken. Voor het jongste land van Europa is dit een enorm belangrijke symbolische stap. Er zijn… Lees meer »

Wel veel Kosovaren op euro 2016

Hoewel Oranje deze zomer niet aanwezig is op het EK voetbal, is Kosovo er wel bij. Hoewel het land nog niet erkend was door de UEFA tijdens het kwalificeren, spelen er veel Kosovaren bij Albanië en Zwitserland. Beide landen zijn gekwalificeerd. Sterker nog, twee Kosovaarse broers spelen vermoedelijk tegen elkaar op het voetbaltoernooi in Frankrijk.… Lees meer »

Albanees voetbalteam is erg Kosovaars

Het Albanees voetbalteam is sinds de ‘drone wedstrijd’ tegen Servië uit de anonimiteit. Het land loopt niet over van de beroemde spelers en eindigt meestal in de onderste helft van de kwalificatiepoule. Tot dit jaar, waarin het veel punten pakt en kans heeft op het EK voetbal 2016. Voetballers van Albanese afkomst hebben een ruime… Lees meer »

Iedereen kent Kosovaar Xherdan Shaqiri

De Kosovaarse voetballers op het WK voetbal in Brazilië hebben hun visitekaartje afgegeven. Velen kennen Kosovo alleen van de oorlog in 1999. Maar nu is duidelijk dat in 1991 een voetballer is geboren die later een hattrick scoorde op het WK: Xherdan Shaqiri. De speler van Bayern Munchen speelt met een paar andere Kosovaren in… Lees meer »

Kosovaren winnen op WK voetbal

Ondanks dat Kosovo zich niet eens mag kwalificeren voor het WK voetbal, heeft het land wel succes. Maar liefst drie Kosovaren stonden zondag in de basis in de wedstrijd tussen Zwitserland en Ecuador. Veel Kosovaren komen voor andere landen in de wereld uit. Dit heeft te maken met verschillende redenen: Veel Kosovaren zijn in de… Lees meer »

Bijzonder leven van toptrainer Besnik Hasi

De trainer van de kersverse Belgische landskampioen Anderlecht heeft een bijzonder levensverhaal. De Kosovaar Besnik Hasi is nu de gevierde man, maar heeft heel wat verdriet moeten doorstaan, schrijft Knack.be. Op zijn zeventiende verlaat hij de stad Gjakova om in Kroatië te gaan spelen. Na één seizoen start daar de oorlog en Besnik Hasi gaat… Lees meer »

Nederlander Metaj schrijft Kosovaarse geschiedenis

Nederland was woensdag onderdeel van de Kosovaarse geschiedenis. Nederlander Shkodran Metaj maakte deel uit van de allereerste Kosovaarse selectie. “Het leek echt alsof we het WK speelden. Het fanatisme hoort bij het land.” Ik spreek de speler van FC Emmen, wonend in provincie Groningen, na de wedstrijd in het spelershotel in hoofdstad Pristina. Als voormalig… Lees meer »

Adnan Januzaj kan een land uitkiezen

In Kosovo en Albanië is het sinds zaterdagavond onrustig. Reden is een 18-jarige ‘land’genoot die van de een op de andere dag wereldnieuws werd. De tiener heet Adnan Januzaj en speelde dit weekend zijn eerste échte wedstrijd voor Manchester United. Dit was al een hele prestatie, want hoeveel Kosovaren kunnen dit zeggen? Kosovaarse twitteraars waren… Lees meer »