NL helpt vrouwen om beter zaken te doen

door | 1 juni, 2016

Ondernemen is al jaren een hot topic op de Balkan en dan met name in opkomende landen als Kosovo, Albanië en Macedonië. Maar hoe zorg dat je dat ook vrouwelijke entrepreneurs hun positie innemen in een toch wat masculiene wereld?

vrouwelijke-ondernemers-Leana

Onderneemster Leana Mahmuti (r) toont een van haar 3d print producten

De Nederlandse ambassades in Pristina, Tirana en Skopje willen deze uitdaging aanpakken en nodigden het Brilliant Entrepreneur Programme uit om met vrouwelijke ondernemers uit de regio aan de slag te gaan. Na een strenge selectie zijn 19 vrouwen geselecteerd die hun mannetje staan in de zakenwereld van Kosovo, Albanië en Macedonië. De dames leiden bedrijven in hele verschillende sectoren. Van het produceren van gebak tot 3d printen en van de hotelbranche tot IT-oplossingen.

Als de leider van het bedrijf groeit, groeit het bedrijf ook, is de gedachte achter de training die de vrouwen kregen in een half jaar tijd. En in zes maanden kan veel gebeuren, zo blijkt. Een van de deelneemsters twijfelde aanvankelijk of ze in Kosovo moest blijven, of dat ze haar onderneming naar het buitenland moest verplaatsen. Maar dat blijkt nu niet meer aan de orde: “Gedurende de afgelopen maanden groeide mijn business zo goed! Kosovo is een land met een hoop mogelijkheden, als je weet hoe je het moet aanpakken.”

‘Mijn doel is om twee nieuwe Nederlandse klanten te krijgen’

Een dame uit Macedonië vertelt hoe haar ontmoetingen met Nederlandse ondernemers en organisaties heeft bijgedragen aan haar kennis en kunde. Ze had zich tijdens de training tot doel gesteld om twee nieuwe klanten uit Nederland krijgen… en dat is haar gelukt. Ze vertelde zelfs hoe ze tijdens een werkbezoek in de Arabische Emiraten een Arabisch bedrijf koppelde aan een Nederlands bedrijf.

vrouwelijke-ondernemers-Flutra

Ambassadeur Plomp (Skopje) feliciteert onderneemster Flutra Gërmizaj

Een deelneemster uit Tirana, Albanië, is actief in de onderwijssector. Tijdens een bezoek aan Nederland, dat onderdeel was van het programma, kwam ze in contact met Nederlandse pedagogen, die haar hun visie op onderwijs en kinderopvang uitlegden. Er komt vermoedelijk een samenwerking tussen Nederlandse studenten pedagogiek en de onderwijsorganisatie uit Tirana.

Maar het gaat uiteraard niet alleen om contacten. Een belangrijk onderdeel van de training was het ontdekken van kerntalenten bij de ondernemers zelf. Voor velen was dit een herontdekking van hunzelf. “Sinds ik bewust ben van mijn talenten, gebruik ik ze elke dag. “, zegt een van de 19 deelneemsters van het Brilliant Entrepreneur Programme. Het geeft maar aan hoeveel stappen deze onderneemsters nog kunnen maken in hun verdere carrière en welke positieve voorbeeldfunctie ze kunnen spelen bij hun generatiegenoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.