Kosovo is de afgelopen jaren in de media nog wel eens onderwerp van moslimterreur en extremisme. Dit verbaast mij geregeld, omdat het juist een tegengesteld beeld geeft van wat ik met mijn ogen zien. Een Noors onderzoek bevestigt dit: internationale media overdrijven en simplificeren moslimextremisme in Kosovo.
Nou is Kosovo uiteraard heus niet anders dan elk ander Europees land. Vanuit hier worden mensen geronseld en zijn mensen naar Syrië vertrokken. Daarnaast is er altijd een bepaalde angst voor een (eerste) aanslag, omdat het land vol zit met Westerse instituten, waaronder veel Amerikaanse organisaties.
Toch willen media wel eens laten denken dat het hier een walhalla is voor de extremistisch islam. En dat is nogal gek in een land dat juist enorm seculier omgaat met religie. Bijna iedereen noemt zich hier moslim, maar uit dat op een zeer gematigde toon. Religieuze kleding is op de meeste plekken nauwelijks te zien.
‘Waarom zo weinig Kosovaren…’
Een graag geziene statistiek is dat Kosovo per capita een van de hoogste aantallen Syriëgangers heeft. Maar als je dat getal (van enkele honderden, overigens inclusief vrouwen en kinderen) afzet tegen het aantal moslims in Kosovo, gaat het juist om een heel laag percentage. Of zoals de Noorse onderzoeker van het Norwegian Institute of International Affairs zegt: “Je kunt je net zo goed afvragen waarom er zo weinig Kosovaren zijn die zich voelen aangetrokken tot jihadgroeperingen.”
De soms wat sensationele toon van berichtgeving over Kosovo is ergens wel te begrijpen. Zo is voor goede buitenlandjournalistiek steeds minder geld. Ik zie geregeld berichtgeving over Kosovo van redacteuren die helemaal niet in het land zijn geweest. Daarnaast is er een continue stroom van propaganda (gestimuleerd door Sputnik en dat soort Russiche media) die Kosovo wil afschilderen als gevaarlijk extremistisch land.
Russische propaganda
Het treurigste voorbeeld is dit Engelstalige stukje dat zegt dat er trainingskampen van ISIS zijn in Kosovo. De bron? ‘A source close to intelligence services’. Jaja, en die dat natuurlijk precies aan een Russische propagandazender vertelt. Een verhaal dat van a tot z is verzonnen, maar wel voor invloed zorgt.
Nu snapt de gemiddelde Westerling wel dat Sputnik en co hun eigen agenda heeft. Goede berichtgeving lees je in een Westerse kwaliteitskrant. Maar op dit onderwerp krijgt de burger blijkbaar ook geen reëel beeld van de jongste republiek van Europa.