Asielzoekers uit Kosovo die geen asiel krijgen in Nederland, worden het land uitgezet en mogen twee jaar het Schengengebied niet in. “Dat is best streng, dat beseffen wij”, zegt de Nederlandse ambassadeur in Kosovo, mevrouw Gerrie Willems. “Maar zoals de Kosovaarse Minister van Binnenlandse Zaken al zegt: wij slaan de handen ineen om het migratievraagstuk aan te pakken.”
Nederland leidt een tweeënhalf jaar durend programma dat samen met Kosovo het Kosovaarse migratiebeleid verbetert. Voor dit programma, een zogenaamd twinning programme, werd op 29 april het officiële startsein gegeven. Verschillende professionals uit EU-landen werken mee, waaronder de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hoofddirecteur van deze organisatie, Rob van Lint, was hier dan ook speciaal voor aanwezig.
Een van de vier speerpunten van het twinning programme is het ervoor zorgen dat Kosovaren de risico’s van illegale migratie (en voordelen van gewone migratie) kennen.
SAA biedt een hele hoop voordelen waar burgers weinig van weten
Ambassadeur Willems ziet naast dit traject nog een hele belangrijke kans voor Kosovo om haar burgers te ontmoedigen illegaal de grens over te gaan. Het op 1 april 2016 gesloten EU Stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAA) biedt Kosovo een hele hoop voordelen, waar weinig burgers van weten.
Volgens de ambassadeur komen er minder douane tarieven en komt er meer werk, beter onderwijs en betere gezondheidszorg. De gevolgen van de invoering van het SAA moet burgers een positief perspectief geven: “Als je de migratie wilt aanpakken, moet je zorgen dat de situatie in het land op orde komt en dat mensen er toekomst in zien om hier te blijven in plaats van te denken: dit gaat binnen tien jaar toch niet lukken.”
Nederland financiert dan ook een team van verschillende partijen (NGO’s, overheid, EU en Kamers van Koophandel) dat binnenkort het land ingaat om in verschillende steden in jip-en-janneketaal uit te leggen wat de impact is van het Stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAA). Dit staat overigens volledig los van het tweeënhalf jaar durende durend twinning programme.
With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help protect against content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.