Kosovaarse vlag op Olympische Spelen

door | 6 augustus, 2016

De Kosovaarse wereldkampioene judo, Majlinda Kelmendi, heeft vannacht historie geschreven. De 25-jarige droeg voor het eerst in de geschiedenis de Kosovaarse vlag tijdens de Olympische Spelen.

majlinda kelmendi olympische spelen vlag binnendragenVeel Kosovaren, over de hele wereld, waren wakker gebleven om dit moment te bekijken. Voor het jongste land van Europa is dit een enorm belangrijke symbolische stap. Er zijn nog steeds landen die de republiek Kosovo niet erkennen als ‘land’, maar als provincie van Servië. Dit standpunt was een aantal jaar geleden nog makkelijker te verdedigen, maar nu Kosovo deelneemt aan alle grote sporttoernooien van de wereld is dit lastiger.

De vlaggendraagster, Majlinda Kelmendi, kent de verantwoordelijkheid die op haar schouder ligt. Ze is enorm trots dat zij deze stap mag zetten voor haar natie. Vier jaar geleden speelde zij ook op de Spelen, maar moest toen noodgedwongen onder de Albanese vlag sporten, omdat Kosovo nog niet erkend was als lid van het IOC.

Aankomende zondag sport de deelneemster en kan zij de eerste medaille ooit voor de jonge Balkanstaat winnen. Recentelijk won zij op een ander toernooi de gouden medaille; in Rusland werd voor haar de Kosovaarse vlag gehesen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.