Categoriearchief: Onafhankelijkheid Kosovo

Kosovo riep op 17 februari 2008 de onafhankelijkheid uit. Maar welke landen erkennen dit? Hoe zet Kosovo zich in voor meer erkenning van de onafhankelijkheid wereldwijd?

Kosovaarse vlag op Olympische Spelen

De Kosovaarse wereldkampioene judo, Majlinda Kelmendi, heeft vannacht historie geschreven. De 25-jarige droeg voor het eerst in de geschiedenis de Kosovaarse vlag tijdens de Olympische Spelen. Veel Kosovaren, over de hele wereld, waren wakker gebleven om dit moment te bekijken. Voor het jongste land van Europa is dit een enorm belangrijke symbolische stap. Er zijn… Lees meer »

NL wil Kosovaren beter perspectief schetsen

Asielzoekers uit Kosovo die geen asiel krijgen in Nederland, worden het land uitgezet en mogen twee jaar het Schengengebied niet in. “Dat is best streng, dat beseffen wij”, zegt de Nederlandse ambassadeur in Kosovo, mevrouw Gerrie Willems. “Maar zoals de Kosovaarse Minister van Binnenlandse Zaken al zegt: wij slaan de handen ineen om het migratievraagstuk… Lees meer »

Waarom de Kosovaarse vlag viral ging

Ze verdedigt de trots van het hele land en weet elke keer de verwachtingen waar te maken. Majlinda Kelmendi werd Europees kampioen judo in een land dat de Republiek van Kosovo niet erkent. En dat is interessant. We schreven hier wel vaker over deze judoka, de beste van de wereld, maar ze zorgde dit keer… Lees meer »

Rabobank jokt over Kosovo

De Rabobank en ASN komen hun komt haar beloftes niet na om Kosovo toe te voegen aan haar landenlijst. Vijftien Achttien maanden na het grote bankenonderzoek van Kosovoblogs en een Radio 1-interview blijken toezeggingen niet nagekomen. ING schiet ook tekort, maar dat was achttien maanden geleden niet anders. Uitleg: als Nederlander in het buitenland kun… Lees meer »

Kosovo krijgt enorm skiresort Brezovica

BREZOVICA – Dat je in Kosovo kunt skiën is voor velen een verrassing. Het wordt nog gekker wanneer je weet dat Fransen voor honderden miljoenen gaan investeren in Kosovaarse wintersport. Kosovo heeft intense winters en grote bergen en heeft dus eigenlijk al de natuurlijke ingrediënten voor wintersport. Vroeger werd er ook veel geskied, maar de… Lees meer »

Kosovo handbalt nu ook

Voor het eerst in m’n leven kijk ik een handbalwedstrijd. Dit is voor Kosovo niet anders. Het nationale team is sinds kort internationaal erkend en begon vandaag aan de kwalificatie voor het EK in 2018. Handbal is in Nederland en België niet heel populair, maar dat ligt anders op de Balkan en in bijvoorbeeld Scandinavië.… Lees meer »

Olympische Spelen voor Kosovo

2014 is een gouden jaar voor topsport in Kosovo. Na de eerste officiële voetbalwedstrijd in maart en toelating tot de Europese handbal federatie is Kosovo nu erkend als olympisch land. Naar verwachting krijgt het land in december groen licht om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Het nieuws werd… Lees meer »

Hoeveel WK-landen erkennen Kosovo?

Het WK voetbal is een goede afspiegeling van de ‘echte’ wereld. Dat blijkt uit het percentage landen dat Kosovo erkent als onafhankelijke staat. Ongeveer 55% van de echte wereld doet dit, tegen 59% van de WK-landen. Deze vergelijking is interessanter dan het op het eerste gezicht lijkt. Vooral wanneer je de percentages gaat bekijken per… Lees meer »

Kosovaarse verkiezingen worden ‘saai’

De buitenlandse pers leek even geen idee te hebben wat ze aanmoesten met de verkiezingen in Kosovo. Normaal gesproken kon de bureauredacteur in Nederland na de stemgang de kop ‘onlusten bij verkiezingen Kosovo’ opschrijven, omdat er enkele stembureaus werden ontsierd door Servische extremisten die de boel kort en klein sloegen. Klopt dus als een bus,… Lees meer »

Kosovaarse vlag antwoord op kinderachtige regels

De kinderachtige regels waar het Kosovaarse voetbalteam mee te maken heeft, werken averechts. Dat kunnen we wel stellen nadat Kosovo haar tweede vriendschappelijke wedstrijd heeft gespeeld. Kosovo mag sinds kort eindelijk internationale vriendschappelijke wedstrijden spelen, maar dan wel onder een aantal voorwaarden. Deze zijn tot stand gekomen na lang onderhandelen tussen de Kosovaarse en Servische… Lees meer »