Drie Kosovaarse zangeressen in Top 40

De tijd dat Nederlanders de Kosovaren alleen van journaalbeelden kennen is definitief voorbij. De kans dat je als Kosovaars meisje een popartiest wordt is percentueel waarschijnlijk groter dan in elk ander Europees land. Momenteel staan er drie meiden met Kosovaarse roots in de Nederlandse hitlijsten. Dua Lipa is daarvan de bekendste. Een paar jaar geleden… Lees meer »

Berichten moslimextremisme Kosovo ‘overdreven’

Kosovo is de afgelopen jaren in de media nog wel eens onderwerp van moslimterreur en extremisme. Dit verbaast mij geregeld, omdat het juist een tegengesteld beeld geeft van wat ik met mijn ogen zien. Een Noors onderzoek bevestigt dit: internationale media overdrijven en simplificeren moslimextremisme in Kosovo. Nou is Kosovo uiteraard heus niet anders dan… Lees meer »

Kosovaren in de Tweede Divisie

Nederland heeft sinds kort een nieuwe voetbalcompetitie: de Tweede Divisie. Deze competitie maakt het makkelijker voor kleinere clubs om door te stromen richting de Eredivisie. En dat weet Kosovaar Erolind Derguti ook. Het is zijn droom om voor het nationale elftal te spelen voor Kosovo. Een mogelijkheid die sowieso pas sinds kort bestaat, want de… Lees meer »

Kosovaarse vlag op Olympische Spelen

De Kosovaarse wereldkampioene judo, Majlinda Kelmendi, heeft vannacht historie geschreven. De 25-jarige droeg voor het eerst in de geschiedenis de Kosovaarse vlag tijdens de Olympische Spelen. Veel Kosovaren, over de hele wereld, waren wakker gebleven om dit moment te bekijken. Voor het jongste land van Europa is dit een enorm belangrijke symbolische stap. Er zijn… Lees meer »

NL helpt vrouwen om beter zaken te doen

Ondernemen is al jaren een hot topic op de Balkan en dan met name in opkomende landen als Kosovo, Albanië en Macedonië. Maar hoe zorg dat je dat ook vrouwelijke entrepreneurs hun positie innemen in een toch wat masculiene wereld? De Nederlandse ambassades in Pristina, Tirana en Skopje willen deze uitdaging aanpakken en nodigden het… Lees meer »

Wel veel Kosovaren op euro 2016

Hoewel Oranje deze zomer niet aanwezig is op het EK voetbal, is Kosovo er wel bij. Hoewel het land nog niet erkend was door de UEFA tijdens het kwalificeren, spelen er veel Kosovaren bij Albanië en Zwitserland. Beide landen zijn gekwalificeerd. Sterker nog, twee Kosovaarse broers spelen vermoedelijk tegen elkaar op het voetbaltoernooi in Frankrijk.… Lees meer »

NL wil Kosovaren beter perspectief schetsen

Asielzoekers uit Kosovo die geen asiel krijgen in Nederland, worden het land uitgezet en mogen twee jaar het Schengengebied niet in. “Dat is best streng, dat beseffen wij”, zegt de Nederlandse ambassadeur in Kosovo, mevrouw Gerrie Willems. “Maar zoals de Kosovaarse Minister van Binnenlandse Zaken al zegt: wij slaan de handen ineen om het migratievraagstuk… Lees meer »

Waarom de Kosovaarse vlag viral ging

Ze verdedigt de trots van het hele land en weet elke keer de verwachtingen waar te maken. Majlinda Kelmendi werd Europees kampioen judo in een land dat de Republiek van Kosovo niet erkent. En dat is interessant. We schreven hier wel vaker over deze judoka, de beste van de wereld, maar ze zorgde dit keer… Lees meer »

Kosovo krijgt na vijftig jaar synagoge

PRISTINA – De Kosovaarse hoofdstad krijgt voor het eerst in ruim vijftig jaar een synagoge. Het land dat in 2008 onafhankelijk werd heeft een Joodse gemeenschap van zo’n honderd personen. De laatste synagoge is in de communistische tijd – net als andere religieuze gebouwen – platgegaan en dus zat Kosovo decennia zonder Joods gebedshuis. Daar… Lees meer »

ZAG Apps uit Kosovo maakt Nederlandse apps

“Wij hebben bij ZAG Apps tot nu toe zo’n dertig mobiele apps ontwikkeld, allemaal voor de buitenlandse markt. Voor startups uit Amerika en Canada tot aan Nederlandse zorgorganisaties, universiteiten en overheden.” Ondanks zijn jonge leeftijd is Gentrit Gojani (25) al een ervaren leidinggevende en ondernemer. Hij is managing partner bij ZAG Apps, uit Kosovo. “Wat… Lees meer »