ZAG Apps uit Kosovo maakt Nederlandse apps

door | 27 januari, 2016

“Wij hebben bij ZAG Apps tot nu toe zo’n dertig mobiele apps ontwikkeld, allemaal voor de buitenlandse markt. Voor startups uit Amerika en Canada tot aan Nederlandse zorgorganisaties, universiteiten en overheden.”

Ondanks zijn jonge leeftijd is Gentrit Gojani (25) al een ervaren leidinggevende en ondernemer. ZAG Apps teamHij is managing partner bij ZAG Apps, uit Kosovo.

“Wat we voor onze cliënten in Nederland hebben gedaan? Wij hebben bijvoorbeeld, in samenwerking met Sprigs, een app ontwikkeld die volgt hoeveel zonne-energie wordt opgewekt. Ook hebben we een app gemaakt voor de gezondheidszorg en bijvoorbeeld een mobielvriendelijk programma om enquêtes mee af te nemen.

Voordat ZAG Apps officieel startte, hadden de drie huidige eigenaren al een paar prijzen gewonnen in hun eigen land, Kosovo. Het begon allemaal in 2011 met een Nederlandse ondernemer en de Amerikaanse organisatie USAID. Gojani (op de foto met een rood shirt aan) legt uit: “USAID organiseerde een Android ontwikkeltraining in Kosovo en koos hiervoor tien deelnemers. Ik zat daarbij, samen met twee vrienden.”

ZAG Apps finalist in Balkan competitie

Deze drie jonge gasten waren Zell, Agon en Gentrit, wiens eerste letters van hun namen het woord ZAG vormen. De app ontwikkelaars hebben een tijd deel uitgemaakt van het incubator programma van het Innovation Center Kosovo, waarna ze het bedrijf ZAG Apps oprichtten.ZAG apps promotiemateriaal

“We werken hier nu met negen ontwikkelaars en we verwachten dit jaar een aantal extra werknemers aan te trekken”, zegt Gentrit Gojani in zijn kantoor vlakbij het centrum van de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Finalist
Het Kosovaarse bedrijf is een van de finalisten van de Pioneers of the Balkans contest. Daarmee behoren ze, met hun spin-off product Invenos, tot de laatste vijftig van de bijna zeshonderd deelnemende teams. De laatste pitch, in Kroatië, werd bijgewoond door ruim honderd investeerders. Dit leverde vruchtbare samenwerking op met twee partijen.

“We werken nu ook samen met twee startups in Amerika. Een daarvan is actief in de transportsector, de ander in de gezondheidszorg.”

Vanwege de relatief lage operationele kosten in Kosovo kan ZAG Apps scherp geprijsde service leveren. Desondanks weigert Gojani zichzelf te zien als ‘een goedkoop alternatief’. “We bieden topkwaliteit en we zijn trots op de meerwaarde die we onze klanten leveren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.