Categoriearchief: Uncategorized

Eindelijk nieuwe regering voor Kosovo

Er komt een nieuwe regering in Kosovo. Dit kondigde de Kosovaarse presidente woensdagavond via Facebook aan. De partij van de huidige premier Hashim Thaci, PDK, gaat samen met LDK gaan regeren. De kopmannen van beide partijen waren op uitnodiging van de presidente samen en werden vergezeld door de Amerikaanse ambassadeur Tracey Ann Jacobson. De verkiezingen… Lees meer »

Kosban komt naar Nederland en België

De startup community in Kosovo versterken door ondernemers en (buitenlandse) investeerders bij elkaar te brengen. Dat is het doel van het net gelanceerde Kosovo Business Angel Network, oftewel Kosban. En ze beginnen meteen goed, want Kosban komt naar Nederland en België. Van 19 tot en met 22 november zijn een aantal personen, waaronder de bekende… Lees meer »

Oudste kerk ter wereld in Kosovo?

Turkse onderzoekers hebben een opvallende vondst gedaan in Kosovo. In het Balkanstaatje, waarvan de meerderheid een moslimachtergrond heeft, bevindt zich misschien wel de oudste kerk van de wereld. De Kosovaarse krant Kosovapress reageert trots op de vondst: Kosovo is misschien wel de bakermat van het christendom op de Balkan, zo niet in Europa of daarbuiten.… Lees meer »

Hoe James Blunt de wereld redde

Een dag nadat de Kosovo-oorlog in juni 1999 tot een einde komt, nemen tweehonderd Russen het vliegveld van Pristina in. Zo begint het bizarre verhaal waarin de popster James Blunt de wereld redt. Nee, dit is geen liedje, maar écht gebeurd (het staat immers op wikipedia, en dan is het waar). Dat de Russen daar… Lees meer »

De bibliotheek van Kosovo

Zo nu en dan leid ik vrienden, familie of groepen rond in Kosovo. Ik laat ze wat mooie plekken van de natuur zien, enkele steden en andere toeristische plekjes. In één weekend krijgen de meesten een heel ander beeld van Kosovo dan ze van tevoren hadden. Recentelijk kwam een Canadese jong stel langs dat heel… Lees meer »

Het bord naast de moskee

In de Kosovaarse stad Prizren staat een prachtige moskee. Uiteraard moet je je wel aan enkele voorschriften houden, zo laat het bord aan de ingang zien.

Georgina is hilarisch

Er zijn een hoop vrouwen op televisie waar ik heel erg moeilijk tegen kan. Wendy van Dijk (leest de autocue ongeloofwaardig op bij The Voice), Yvon Jaspers (De K van KRO staat bij haar voor kneuterig) en Lucille Werner (kan ik niet eens uitleggen) bijvoorbeeld. Wie ik wel leuk vind? Georgina Verbaan. Ja, ik weet… Lees meer »

Beste Kees van Kooten, (1/3)

Ik was veertien toen ik bij Nederlands de literatuurlijst onder ogen kreeg. Je moest in 3HAVO maar liefst vier boeken lezen en dat was me nogal wat. Lezen deed ik wel, maar voornamelijk strips. Zouden er ook leuke boeken bestaan, vroeg ik mij af. Op de lijst zag ik meerdere keren Van Kooten staan en… Lees meer »

Beste Kees van Kooten, (2/3)

Het is één van mijn grootste angsten. Op een morgen wakker worden en op mijn telefoon het Teletekstbericht lezen dat tv-maker en auteur Kees van Kooten op zoveeljarige leeftijd is overleden. Begrijp me niet verkeerd; dit bedoel ik noch confronterend noch als groupie. Hoe ik het wel bedoel? Door als tiener geregeld uw columns te… Lees meer »