Heel Kosovo viert feest buurland

door | 27 november, 2012

Stel: Duitsland speelt morgen de finale van het WK-voetbal tegen Brazilië en heel Nederland hangt vol met Duitse vlaggetjes. Auto’s vol Duitslandstickers, vlaggetjes aan de balkons en speciale Duitsland-acties in de winkels. Totaal ondenkbaar, maar in Kosovo gebeurt zoiets feitelijk wel.

Woensdag bestaat Albanië honderd jaar en dát gaat gevierd worden. Niet alleen in Albanië, maar ook in Macedonië (half miljoen Albanezen wonen daar, Moeder Theresa was ook een Macedonische Albanees) een paar Servische gemeenten en… in Kosovo. Negen op de tien inwoners van het jongste land van Europa zijn etnisch-Albanees en voelen zich in eerste instantie Albanees; daarna zijn ze pas Kosovaar, katholiek of moslim.

Al sinds het weekend is de voorpret te proeven. Praktisch elke etalage is in het bezit van een Albanese vlag en de welbekende ‘Oranje’-artikelen voor de auto zijn ook hier zichtbaar. Wie niet beter zou weten zou denken dat Kosovaren een vlaggetje aan hun auto hangen om gratis te kunnen tanken.

Precies vandaag is de snelweg klaar die de hoofdstad van Kosovo met de hoofdstad van Albanië verbindt. Nog nooit in de geschiedenis kon een Kosovaar zo snel het buurland in komen. Wat een symboliek. En dan te bedenken dat Albanië tot voor kort potdicht zat voor de rest van de wereld en Kosovo een paar jaar geleden nog een provincie van Servië was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.