‘Ik wil in het buitenland trouwen’

door | 4 januari, 2013

“Ik wil een Zwitserse en mijn zus een Kosovaarse.” De twee meiden giechelen terwijl ze het uitleggen, maar zijn wel serieus. De ene wil naar het buitenland toe, de ander wil gewoon in Kosovo trouwen.

Het hele hoofdstukrita ora ‘liefde en huwelijken’ in de Kosovaarse cultuur is zowel hilarisch als tragisch. Het land zit vol ouderwetse – soms sprookjesachtige – gebruiken. Tegelijkertijd heeft het Amerika als grote broer en de EU als lokaas. Bovendien is de Turkse Goede Tijden, Slechte Tijden voor een groot deel van de bevolking om acht uur vaste prik. Veel gebruiken veranderen dus.

‘Uithuwelijken’
Een mooi voorbeeld hiervan is de partnerkeuze. Dat je familie een goede man kiest is geen gekke gewoonte. Dit uit zich sóms in een lichte vorm van uithuwelijken, sóms in het voorstellen van een leuke man die weer de zoon is van een neef. En met een beetje geluk woont die jongen in het buitenland.

Door de Kosovo-oorlog van 1999 (en de jaren van aanloop daar naar toe) hebben veel Albanese Kosovaren zich gevestigd in bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland; het rijke Westen. En dat zien veel meisjes natuurlijk wel zitten! Dat ze in een deprimerende flatwijk terecht komen zijn ze zich natuurlijk niet zo bewust.

Wanneer de dromen van de twee meiden uitkomen, wonen beide zusjes straks honderden kilometers van elkaar vandaan. Maar omdat familiebanden in deze collectivistische cultuur van levensbelang zijn, ontstaan er zo weer hele andere uitdagingen.

Uit privacyoverwegingen voor de zusjes heb ik als foto de beroemdste Kosovaarse ter wereld als foto geplaatst: Rita Ora

2 gedachten over “‘Ik wil in het buitenland trouwen’

  1. Stefan Perovic

    130 kerken en orthodoxe heiligdommen zijn met de grond gelijkgemaakt,2000 Serviers gedood en 250000 al verdreven uit Servische provincie.Huizen en winkels van Serviërs zijn geconfisceerd, geplunderd of in brand gestoken. De Serviërs zijn in elkaar geslagen, verkracht en gedood..De leidende figuren achter de nieuwe staat hebben een gangster-verleden en islamitische geestelijken hun kans grijpen en van het land langzaam een Sharia-staat maken.Premier Hashim Thaci is een bekende drugsdealer en moordenaar van de burgers. Serviers zitten jaren opgesloten in een getto in Noord Kosovo en hun bezittingen onrechtmatig afgepakt worden door hun voormalige landgenoten Albanesen,omringd door een uiterst vijandige Albanese meerderheid, maffia, criminelen, islamitische terroristen.Dagelijks zijn er bedreigingen, telefoontjes, uitingen van agressie.Serviers krijgen moeilijk werk, hebben slechte toegang tot de gezondheidszorg en kunnen de enclaves niet veilig verlaten.Als je de hel op aarde wilt zien, moet je hier rondkijken……………http://www.wsws.org/en/articles/2010/12/pers-d31.html

  2. Max

    Het is duidelijk, Kosovo is een gangsterstaat, waar niet alleen de Serviërs en Roma’s etnisch zijn weggezuiverd door het UCK, hierin gesteund door de NATO, maar blijkbaar ook Albanezen moeten vluchten. Dit ondanks de aanwezigheid van EUlex, Kfor, Het enige wat die daar doen is ons belastingsgeld versmossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.