Crimineel in Kosovo? Zo gecheckt!

door | 30 januari, 2014

De tijd dat buitenlanders in Kosovo vrij spel hadden is voorbij. Of je nou dagelijks arme mensen helpt of dat je één of andere dubieuze imam uit Saoedi Arabië bent: Kosovo is steeds strenger voor buitenlanders. En terecht.

Belangrijk dus om te zorgen dat je hier legaal zit en ze je niks kunnen maken. Bang braaf als ik ben zorg ik dan ook dat ik elk jaar mijn papieren goed op orde heb en een felbegeerde ID-kaart in mijn portemonnee heb zitten.

Crimineel?

Het Ministerie verlangt maar liefst acht documenten van je, crimineelwaaronder een bankafschrift, zorgverzekering, werkgeversverklaring, papieren van de werkgever en… een bewijs dat je geen crimineel bent. Daar ik al in dit land woon, willen ze dit document niet uit Nederland hebben, maar uit Kosovo. Balen, denk ik dus, want hoeveel weken moet ik wel op dit document wachten? In Nederland is dat anderhalve week tot acht weken. Hoe lang duurt het dan wel in Kosovo???

Slechts zes uur! Des ochtends kwam ik bij de rechtbank een briefje invullen en des middags hadden ze blijkbaar al uitgevogeld dat ik geen boef ben. Dat kostte me slechts drie euro. In Nederland is dat tien keer meer.

Overigens heb ik geen idee of het langer duurt wanneer ze uitvinden dat je een crimineel bent – en of je dan ook meer moet betalen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.