Kosovaarse studenten zijn het zat

door | 7 februari, 2014

De tijd dat iedereen maar kon doen en laten wat hij wilde in Kosovo, lijkt voorbij. Tijdens de laatste lokale verkiezingen werden in twee grote steden de machtshebbers weggestemd; nu is de belangrijkste persoon van de universiteit Pristina aan de beurt. En niet ten onrechte.

Het blijkt dat hij op een ‘niet helemaal eerlijke manier’ is gepromoveerd universiteit pristinauniversiteit pristinastudentenen dus ten onrechte deze baan heeft gekregen. Media is daar achter gekomen en studenten pikken dat niet. Opstappen is het ‘advies’ van de Kosovaarse universiteitsstudenten.

Het rectoraat – een prachtig gebouwtje naast de beroemde lelijke bibliotheek – wordt al dagen bezocht door demonstrerende studenten. Uiteraard is dat niet helemaal de bedoeling en daarom komt de politie en de ME er geregeld aan te pas om de demonstranten weg te halen.

Dit levert een prachtig beeld – gejat uit de Oekra├»ne – op van een actievoerder die een bloem overhandigt aan de ME.

De demonstraties passen mijns inziens in het beeld van een jonge staat die afrekent met grappen en grollen uit het verleden. En omdat Kosovo de jongste bevolking van Europa heeft, zijn andere dubieuze figuren voorlopig nog niet af van de Kosovaren.

Op Radio 1 schetste ik voor VARA/BNN het verloop van de studentendemonstraties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.