Jackie Chan in elke huiskamer Kosovo

door | 8 februari, 2013

“Ken je Djekie Chan niet???” Ze kijkt mijn vrouw aan alsof ze nog nooit van Obama heeft gehoord. Wie in Kosovo Djekie Chan niet kent, bestaat feitelijk niet.

De Aziatische kung fu panda acteur, die jackiechanvoor niet-Kosovaren Jackie Chan heet, is vermoedelijk het beste Chinese exportproduct dat bestaat voor Kosovaren.

In dit land staat de televisie praktisch altijd aan. Tijdens de koffie, tijdens het eten, tijdens bezoek, tijdens zaken. Altijd. En omdat er tientallen zenders bestaan voor Albanezen – in AlbaniĆ«, Kosovo, MacedoniĆ« en de in het Westen levende diaspora – valt er altijd wel wat te zien.

Vechtersbaas
Geregeld is de Chinese vechtersbaas Jackie Chan te zien. Ondertiteld in het Albanees. Kosovaren vinden hem hilarisch, Kosovaren vinden hem briljant. Van jong tot oud; ze genieten blijkbaar van urenlang voorspelbaar nepvechten, slechte grappen en elkaar de hersenen inslaan met bloemenvazen.

Persoonlijk kijk ik liever naar TROS-achtige muziekprogramma’s waar volkse veertigers van Albanese afkomst worden afgewisseld met sletterig schaars geklede zangeressen van een jaar of tien jonger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.