Kosovaarse verkiezingen worden ‘saai’

door | 9 juni, 2014

De buitenlandse pers leek even geen idee te hebben wat ze aanmoesten met de verkiezingen in Kosovo.

Normaal gesproken kon de bureauredacteur in Nederland na de stemgang de kosovaarse verkiezingenkop ‘onlusten bij verkiezingen Kosovo’ opschrijven, omdat er enkele stembureaus werden ontsierd door Servische extremisten die de boel kort en klein sloegen. Klopt dus als een bus, maar geeft niet helemaal een algemene weergave van een land met duizenden stembureaus.

Zondag gebeurde er niks. Echt he-le-maal niks. Sterker nog, zelfs de Servische Kosovaren gingen voor het eerst ook stemmen en werden daarbij niet – fysiek – gehinderd door andere Serviërs.

Kosovaarse verkiezingen ‘een voorbeeld’

Sommige Kosovaarse politici noemen de Kosovaarse verkiezingen van 8 juni 2014 zelfs een ‘voorbeeld voor de regio’.

De NOS en Nu kozen dan maar voor de kop dat de opkomst laag was. Dit is feitelijk juist met zo’n 43 procent, maar in de praktijk best hoog. Honderdduizenden stemgerechtigden wonen in het buitenland en nemen niet zo snel de moeite om mee te doen.

Aan de andere kant is deze kop misschien wel het beste wat het Jongste land van Europa kan overkomen: ‘Lage opkomst verkiezingen Kosovo’. Dan hoor je er bij! Men neemt niet eens meer de moeite om naar het stemlokaal te lopen bij 25 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.