Bijzonder leven van toptrainer Besnik Hasi

door | 30 mei, 2014

De trainer van de kersverse Belgische landskampioen Anderlecht heeft een bijzonder levensverhaal. De Kosovaar Besnik Hasi is nu de gevierde man, maar heeft heel wat verdriet moeten doorstaan, schrijft Knack.be.

Op zijn zeventiende verlaat hij de stad Gjakova om in Kroatië te gaan spelen. Na één besnik hasiseizoen start daar de oorlog en Besnik Hasi gaat terug naar Kosovo. Wanneer hij later weer in Kroatié voetbalt, lenen ze hem uit aan een matigere club. Zo is ook zijn salaris en geld heeft hij nauwelijks. In de kroeg bestelt hij een glaasje kraanwater.

Dan, nu twintig jaar geleden, belandt hij in België en krijgt een fatsoenlijk salaris. Hij kan zo zijn familie een beetje helpen. Wanneer hij naar Duitsland vertrekt naar een nog grotere club zijn de financiële zorgen voor zijn familie helemaal voorbij. Hier zou het sprookje moeten stoppen.

Maar dat gebeurt niet, want zijn vader overlijdt. De begrafenis bezoeken kan niet, want zijn Kroatische paspoort wordt niet erkend in het door Servië gecontroleerde Kosovo.

Besnik Hasi en de Kosovo-oorlog

Besnik Hasi keert terug naar België, maar beleeft een hartverscheurend jaar. Het is 1999 en de Kosovo-oorlog breekt uit. Terwijl de voetballer in België zijn wedstrijden speelt, schuilt zijn familie in de schuilkelder. Met een benefiet haalt hij geld op, die hij onder honderden vluchtelingenfamilies verdeelt.

Begin deze eeuw gaat hij naar Anderlecht, waar hij onder andere scoort tijdens de bekerfinale en met zijn club ver komt in de Champions League. Het zou ook deze club zijn waar hij jaren later assistent-coach wordt. Begin dit jaar promoveert hij tot hoofdtrainer en wordt kampioen.

Toen Besnik Hasi trainer werd van Anderlecht, feliciteerde de plaatselijke profclub uit zijn geboortestad hem via dit spandoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.