Kunst Kosovo viert verjaardag mee

door | 18 februari, 2013

Het was perfecte marketing voor de nieuwe staat Kosovo. Zeven knalgele letters in het centrum van de Kosovaarse hoofdstad Pristina. We zijn nieuw, we bestaan net, we zijn jong en we zijn spetterend. Dit straalde NEWBORN vanaf het begin van het bestaan van Kosovo (2008) uit.

Het werd zelfs een beetje Kunst 2.0 doordat iedereen zijn Newborn Pristinaeigen naam op de letters kon schrijven. Ergens aan de zijkant van de ‘E’ moet op ooghoogte dan ook heel bescheiden ‘Stefan’ staan geschreven. Niet iedereen is zo terughoudend als ik en dus kliederden sommige enthousiastelingen met dikke viltstiften of graffiti er hele boekwerken op. En dat maakte het levendige kunstwerk er niet mooier op.

Rita Ora maakte de letters wereldberoemd door een gedeelte van haar videoclip Shine Ya Light op te nemen op de gele letters van NEWBORN. Dansend op dezelfde ‘E’ als waar mijn naam op staat nota newborn rita orabene. Een beroemdere letter ‘e’ vind je verder nergens meer op de wereld.

Bedrogen
Maar goed, wanneer je als toerist overdag het kunstwerk komt bekijken, kom je toch een klein beetje bedrogen uit. In het zonlicht maskeert de aanwezige graffiti toch wel de schoonheid van de zeven vrolijke letters.

Tot afgelopen zondag; precies vijf jaar na de newborn flagsonthulling van NEWBORN. Een meesterlijk plan slaat twee vliegen in één klap: een vernieuwde opschoning van de zeven letters én het bedanken van de bijna honderd landen die Kosovo erkennen als staat. En zo vierde NEWBORN haar vijfde verjaardag vol met vlaggen vanuit de hele wereld. Met daarbij een prominente plek voor Nederland: niet op de beroemde ‘E’, maar wel naast de Albanese vlag.

3 gedachten over “Kunst Kosovo viert verjaardag mee

  1. Pingback: Kosovoblogs

  2. Pingback: NEWBORN-monument | Kosovoblogs - Informatie en Blogs over Kosovo

  3. Pingback: NEWBORN monument | Kosovoblogs - Informatie en Blogs over Kosovo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.