‘Mannen maken hier niet schoon’

door | 25 juni, 2013

Wie als Nederlandse man niet af en toe stofzuigt wordt er na een tijdje door zijn vrouw uitgegooid. Althans, dat is mijn vermoeden, ik heb het nog nooit uitgeprobeerd. Wie als Nederlandse man in Kosovo schoonmaakt wordt vooral vreemd aangekeken.

Tsja, als er bezoek is en de salontafel moet even stofvrij stofzuigenworden gemaakt, wat doe je dan? Juist: stofdoek pakken en de tafel afnemen. De vrouwen kijken me vol ongeloof aan en zeggen dat het zo grappig is dat ik dat doe als man: “In Kosovo maken mannen niet schoon.”

Nou staat de tijd in dit land natuurlijk ook niet stil en zal de Kosovaarse man steeds meer gaan doen, maar in veel regio’s (nog) niet. Het verschil tussen platteland en stad is groot.

‘Ga nou maar zitten’
Na het eten sta ik in de keuken de vaatwasser in te ruimen en krijg ondanks protest hulp van het vrouwelijke bezoek. Ik voel dat ze zich bijna beschaamd voelen dat ik aan het opruimen ben. “Ga jij nou maar zitten, Stefan.”

Binnenshuis komen natuurlijk alleen bekenden op bezoek. Maar ik ben benieuwd wat mensen denken wanneer ze mij op het balkon de roze bloemetjes zien afknippen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.