Nederlander Metaj schrijft Kosovaarse geschiedenis

door | 6 maart, 2014

Nederland was woensdag onderdeel van de Kosovaarse geschiedenis. Nederlander Shkodran Metaj maakte deel uit van de allereerste Kosovaarse selectie. “Het leek echt alsof we het WK speelden. Het fanatisme hoort bij het land.”

Ik spreek de speler van FC Emmen, wonend in provincie Groningen, na shkodran metajde wedstrijd in het spelershotel in hoofdstad Pristina. Als voormalig jeugdinternational van Oranje is hij wel wat aandacht gewend van fans en pers. Ondanks dat er journalisten uit de hele wereld aanwezig zijn, bleef Metaj relaxed. “Tot vanochtend voor de wedstrijd fans stonden te dansen en zingen voor ons hotel, toen begon het wel te kriebelen.”

Shkodran Metaj spreekt de lokale taal, Albanees, naar eigen zeggen goed en komt jaarlijks terug naar zijn geboortedorp, Studenica. “Het is een heel klein dorpje, waar iedereen familie is van elkaar. Naast mijn huis woont mijn oom, daarnaast een andere oom en daarnaast mijn neef.”

Shkodran Metaj: ‘Kosovo is gewoon 2,5 uur vliegen hoor’

“Of ik de plicht voel om Kosovo op de kaart te zetten? Ja, we zijn trots op ons land. En vanwege de geschiedenis en omdat we nu een vrij land zijn, zijn wij extra blij. Ik spreek graag over Kosovo, zeker omdat mensen wel eens denken dat het een soort Zimbabwe is ofzo. Kosovo is gewoon 2,5 uur vliegen.”

Oranje
Toch is de 26-jarige, die op zijn 5e vluchtte naar ons land, ook gewoon Nederlander. “Bij Jong Oranje voelde ik echt de eenheid, ik was trots dat ik voor Nederland uitkwam. Het Wilhelmus heb ik geleerd en meegezongen.”

Kosovo mag nog niet meedoen met kwalificatiewedstrijden. Toch denkt Metaj dat het aantrekkelijk is voor landen om in de nieuwe Balkanstaat te komen voetballen. “Ik denk dat het voor Oranje leuker is om hier te voetballen dan in San Marino waar geen kip op de tribune zit.”

2 gedachten over “Nederlander Metaj schrijft Kosovaarse geschiedenis

  1. Pingback: Kosovaren winnen op WK voetbal - Kosovoblogs - Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.