Als toerist kun je de Kosovaarse plaats Prizren niet overslaan. Deze sprookjesachtige stad laat overduidelijk zien dat het Ottomaanse Rijk honderden jaren regeerde in Kosovo.
Met EU-gelden is de stad flink gerenoveerd en herbergt Prizren prachtige bezienswaardigheden. Een gigantische moskee, traditionele stenen bruggen, een Turks badhuis en de prachtige binnentuin van een soort ‘moslimsekte’. Maar ook het niet-traditionele gedeelte is zeer de moeite waard. Een lange winkelstraat met bijna alleen maar winkels met trouwjurken, sieraden en schoenen is erg grappig om doorheen te lopen.
Hoewel de minaretten van de moskeeën nauwelijks zijn te tellen, heeft het centrum ook een prachtige grote Katholieke kerk en een Servisch-orthodoxe kerk. Feitelijk staan deze binnen een paar minuten lopen van de grote moskee en symboliseert dit het multireligieuze karakter van Kosovo.
De hele stad is te overzien vanaf een oud fort op een heuvel, de kalaja. De berg is in ruim een kwartier te belopen via een steile route vanuit de binnenstad. Als je foto’s van de stad hebt gemaakt, kun je de andere kant van het fort oplopen en daar genieten van een bijzonder uitzicht op het dal met een weg die uiteindelijk tot Macedonië leidt.
Prizren is een multiculturele stad
Prizren is een multiculturele stad. De Kosovaarse vlag bevat zes sterren, die zes etniciteiten symboliseren. Deze zijn allemaal in deze plaats vinden. Naast de Albanese meerderheid, zijn er Turken, Bosniakken, Gorani, Serviërs en de Roma/Ashkali/Egyptische (RAE) minderheden.
Prizren is de gastheer van het jaarlijkse Dokufest, een groot filmfestival dat gebruik maakt van de toeristische locaties van de stad. Op bijzondere plekken kun je de films bekijken.
Parkeren in Prizren kan op verschillende plekken in en rond het centrum voor 1 euro per dag of maximaal 1 euro per uur. Koffie kost maximaal een euro en een pizza of vlees een aantal euro’s. Veel obers in het centrum spreken Engels. De voertaal is zoals in bijna heel Kosovo Albanees.
Toeristische tips over Prizren vind je bijvoorbeeld op TripAdvisor en WikiTravel.
Pingback: Prizren - Kosovoblogs - Informatie en Blogs over Kosovo
Prachtige stad, mocht je naar Kosovo gaan, zou ik zeggen zeker Prizren bezoeken. Serviërs willen liever dat je Kosovo vermijd, maar laat je dat niet weerstaan. Waar je rekening mee moet houden. Als je Kosovo in rijd via de buurlanden dat je Servië niet rechtstreeks mag betreden. Dus je moet Kosovo weer uit rijden via buurlanden en dan Servië mag betreden. Maar als je via. Servië Kosovo in rijd bij de grensovergang . Dan mag je wel bij grensovergang Kosovo Servië inrijden. . Wij waren via Macedonië Naar Kosovo . En wilden via grensovergang Kosovo Servië het land verlaten. Maar mochten Servië niet in. Dus moesten weer terug rijden en via Macedonië Kosovo verlaten en via Macedonië , richting Servië. Omdat kosovo door eu wordt erkend als een land. Zijn de wegen erg goed. Sinds vorige jaar hebben ze snelwegen aangelegd. Dus je bent in korte tijd op je bestemming in Kosovo.
Wij zijn op vakantie geweest in Montenegro. Hierna wilden wij via Albanië en Kosovo naar Servië gaan voor het tweede deel van de vakantie. Echter in de paspoorten stonden de stempels van Montenegro, Albanië en Kosovo. Hierop kregen we te horen dat je vanuit een niet-bestaand land Servië niet kunt betreden. We moesten terug rijden naar Pristina en vervolgens naar Skopje om via Macedonië wel Servië in te kunnen rijden. Het schijnt dat met een identiteitskaart deze problemen niet bestaan. Hierop kunnen namelijk geen stempels worden geplaatst.
De problematiek heeft te maken met het feit dat Nederland Kosovo heeft erkend. Laat deze problematiek je niet weerhouden om de diverse landen te bezoeken. Montenegro, Albanië, Kosovo en Servië zijn qua natuur heel mooi en buiten de politiek zijn de mensen heel gastvrij en vriendelijk.