Vaticaan erkent Kosovo niet

door | 20 juli, 2013

’s Werelds beroemdste katholiek aller tijden zou wel eens Moeder Teresa kunnen zijn. Haar vader kwam uit de nu toeristische Kosovaarse stad Prizren, haar moeder uit het authentiek-Kosovaarse Gjakova (Servisch: Đakovica).

Niet onlogisch dat in laatstgenoemde stad Katholieke Kerk Gjakovahet park naar haar is vernoemd en er een standbeeld van de katholieke dame in staat. Ook de hippe boulevard in de Kosovaarse hoofdstad Pristina draagt haar naam.

Islam in Kosovo
Ondanks dat in Kosovo (een gematigde vorm van de) Islam domineert is het katholicisme duidelijk zichtbaar. In veel grote steden staat een hele oude of een juist hele nieuwe kerk of kathadraal. Op Kerst en Pasen heeft iedereen recht op een feestdag en wanneer alle aanhangers van het rooms-katholieke geloof in één stad zouden wonen, heb je een Nieuwegein nodig om ze te herbergen. En dat in een landje met 1,8 miljoen inwoners.

Opvallend is dat de Heilige Stoel (lees: het Vaticaan) niet hoort bij de nu honderd landen die Kosovo erkennen als onafhankelijke staat. Kort na de onafhankelijkheid in 2008 heeft het Vaticaan gezegd hiervoor nnog niet klaar te zijn. Dit zou te maken hebben met de relaties tussen het Vaticaan en Servië – én de relatie met de Servisch-orthodoxe Kerk.

Latere pogingen van hoge Kosovaarse BuZa-ambtenaren hebben tot op heden niks opgeleverd. Blijkbaar werkt de Servische lobby goed.

Servische lobby
Sterker nog, recentelijk liet de Servische minister van Buitenlandse Zaken weten dat het Vaticaan Kosovo niet zal erkennen. Opvallend dat land X roept dat land Y hun buurland Z niet zal erkennen.

Of de recentelijk gemaakte belangrijke afspraken tussen Kosovo en Servië een positieve invloed hebben op het erkenningsproces is niet duidelijk. Ik kan me zo voorstellen dat het Vaticaan stiekem heel graag een gebaar zou willen maken richting de katholieken in het Jongste land van Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.