Een bekende Nederlandse Kosovaar?

door | 28 juli, 2013

Er zijn duizenden Kosovaren in Nederland. Maar heel veel Nederlanders hebben er nog nooit eentje gezien. Albian Muzaqi zóú de eerste kunnen zijn die daar verandering in brengt.

De 18-jarige Nederlandse Kosovaar is albian muzaqinamelijk voetballer en dan is de kans dat je op televisie komt nou eenmaal een stuk groter. De start van zijn leven was minder vrolijk.

Voor zijn geboorte vluchtten – zoals zovelen – zijn ouders uit Kosovo en vroegen asiel aan in Duitsland. Dat asiel kwam er niet; wél werd zoon Albian geboren. Een paar jaar later verhuisde het gezin noodgedwongen naar Nederland, waar Albian zijn voetbalkunsten toonde. FC Groningen pikte hem op en later werd hij bij PSV topscorer in de jeugd.

Nationaal elftal Albanië
Deze zomer kocht de Belgische cupwinnaar Genk de talentvolle spits en kan hij voor het eerst op het hoogste niveau laten zien wat hij in huis heeft. Mócht hij echt heel goed zijn, moet de speler net als bijvoorbeeld veel Turkse Nederlanders kiezen voor welk nationaal elftal hij gaat spelen. Kosovo mag voorlopig geen nationaal elftal hebben, maar voor Albanië (zelfde etniciteit als meeste Kosovaren) speelde hij al in de jeugd.

Etnisch is Albian een Albanese Kosovaar en – zoals elke Kosovaar – is zijn familie zijn alles. Maar gewoond hebbende in drie Nederlandse provincies en (daardoor) nuchterder dan een ‘echte’ Albanees is het op dat vlak nog geen uitgemaakte zaak.

Toch zal er nog een hoop moeten gebeuren voordat Albian deze luxe keuze zal moeten maken. Hij zal eerst minuten moeten gaan maken voor Genk en dan ook nog eens scoren. En wie weet over een paar jaar kent elke Nederlander in ieder geval deze Kosovaar.

Foto van twitteraccount Albian Muzaqi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.