Een week geen verwarming in Kosovo

door | 10 december, 2013

Precies een hele week laat mijn verwarming me nu in de steek. Zeven dagen lang zijn de radiatoren ijskoud als ik ze aanraak.

Het niet zeker zijn van electriciteit, stromend water en warmte hoort bij het leven buiten Noord-Europa. Dat weet ik en daar verwarmingword ik af en toe mee geconfronteerd. Met alles leer je omgaan. Een enkele keer heb ik een uur geen stroom en de wetenschap dat dit mondiaal ‘normaler’ is dan immer zeker zijn van electriciteit is mijn troost.

Zij bepalen jouw warmte
Toen het kouder werd in Kosovo, de tweede week van november, checkte ik een paar keer per dag de radiator. Mijn huis zit aangesloten op een soort stadsverwarming dat vier รก vijf maanden lang de vrieskou moet tegengaan. Zij bepalen wanneer je warmte hebt. In de krant las ik dat de directeur goede hoop had om dit jaar zonder problemen warmte te leveren… mits iedereen zijn rekeningen netjes betaalt en er wat subsidie binnen zou komen. Die dag kwam de eerste warmte binnen.

En dat bleek elke dag zo te zijn. ’s Ochtends vijf uur lang, ’s avonds vijf uur lang. Niet gek, net genoeg om het hele huis enigszins warm te hebben. Op een enkele keer na ging dit goed, tot vorige week. Sindsdien zitten we zonder warmte en met mij de scholen en ziekenhuizen. Dat geeft dan wel weer een warm gevoel. De oorzaak is onbekend. Natuurlijk gaan er geruchten, maar harde feiten ontbreken.

Natuurlijk zijn er alternatieven. Zoals mijn 2500W electrische radiator en mijn airco die ook verwarmt รก 1250W. Superveel, maar af en toe een paar uurtjes is niet erg.

Gigantische rekening
Helaas is het deze week niet een paar uurtjes per dag. Vanaf ’s ochtends tot ’s avondslaat staat de electrische radiator aan en dan nog is een dikke trui nodig. Ik heb even uitgerekend wat dit kost per maand en dat is geen prettig bedrag. En daar komt natuurlijk nog de rekening van de centrale verwarming bij.

Het is de pech van een land waar mensen minder geld hebben dan in het Westen, maar meer kou. Het nieuwe landje gaat hard vooruit, maar een efficiente manier om tienduizenden te verwarmen is lastiger.

7 gedachten over “Een week geen verwarming in Kosovo

  1. Paul

    Ja, zo zie je maar weer. Hier nemen we veel zaken ‘als vanzelfsprekend’ aan en mopperen als het een beetje koud of warm is. Sterkte daar!

  2. Ben

    Echt vervelnd lijkt me Stefan, maar, ehhhh, had jij je rekening wel betaald, want daar lees ik niets over ๐Ÿ˜‰

  3. Marielle

    Leuk blog! Maar radiatoren in Kosovo vind ik best een luxe. Iedereen die ik ken in Kosovo heeft een houtkachel. Misschien toch een “sporet” kopen? Moet je wel hout hakken maar dan ben je verzekerd van een warm huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.