Met het vliegtuig naar Kosovo

door | 8 januari, 2014

Zo’n tien jaar geleden landde ik voor het eerst in mijn leven met een vliegtuig in Kosovo. Niet wetende dat het land mijn hart zou veroveren, loop ik de trap van het toestel af en sta op het snikhete asfalt van Pristina Airport.

We zijn het enige vliegtuig dat zojuist is geland. Geen ander toestel staat aan de grond. Alleen in de verte zie ik wat militaire attributen staan. Wanneer ik het vliegtuig-gebouwtje binnenloop zie ik enkele hokjes staan met VN-medewerkers er in. Achter hen de bagageband. Nadat ik mijn koffers heb gepakt sta ik buiten.

Vliegtuig

2014. Ik stap uit het vliegtuig en ga via een slurf de terminal van Prishtina International Airport Adem Jashari binnen. VliegveldRoltrap af, glimmende gangen door, Kosovaarse douaniers… Ik kom in een grote hal vol reclamezuilen en zie op een beeldscherm waar ik mijn bagage kan vinden.

Een niet onbelangrijk detail is dat mijn ticket tien jaar geleden zo’n 450 euro kostte. En dan moest ik nog overstappen ook. Nu vlieg ik rechtstreeks in 2,5 uur* en betaal ik soms nog geen derde van de prijs van toen.

Het mooiste vergeet ik nog. Bewust ben ik even naar het toilet gegaan om te kijken hoe dat is geworden; prachtig! Geloof me, weinig Kosovaren gaan zo luxe naar de wc. Ik heb er uiteraard meteen maar een foto van gemaakt.

*Vanaf Düsseldorf en Brussel. Vanaf Schiphol vlieg je indirect, meestal wel goede aansluiting

Een gedachte over “Met het vliegtuig naar Kosovo

  1. Pingback: Hoofdstad van Kosovo: Pristina - Kosovoblogs - Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.