Hoe James Blunt de wereld redde

door | 16 januari, 2014

Een dag nadat de Kosovo-oorlog in juni 1999 tot een einde komt, nemen tweehonderd Russen het vliegveld van Pristina in. Zo begint het bizarre verhaal waarin de popster James Blunt de wereld redt.

Nee, dit is geen liedje, maar ├ęcht gebeurd (het staat immers op wikipedia, en james bluntdan is het waar). Dat de Russen daar zitten is niet handig voor de NAVO. Die kunnen dat vliegveld namelijk goed gebruiken. Daar moet dus iets aan gebeuren!

Gelukkig zijn er zo’n vijfhonderd Britse en Franse paratroopers aanwezig om die Russen vriendelijk te verzoeken de Kosovaarse luchthaven te verlaten. De Amerikaanse NAVO-dude Wesley Clark neemt contact op met de vijfhonderd en geeft aan hun militaire chef door dat ze de Russen een lesje moesten leren.

Je snapt. Dat kan gezellig worden: honderden Fransen en Britten die Russen aanvallen in Europa. Daar moet je voorzichtig mee zijn, voordat alle grootmachten der aarde meteen met nucleaire wapens gaan gooien.

James Blunt

Dat heeft de paratrooperchef ook door. Het blijkt James Blunt te zijn, die later wereldberoemd zou worden met You’re Beautiful. Hij vindt het een enorm slecht idee en weigert de orders, iets dat uiteraard niet gewoonlijk is bij mensen met zo’n kek legeruniform aan.

Toch wordt hij gesteund, door een Britse generaal, die zou hebben gezegd dat ‘hij niet de Derde Wereld Oorlog zou gaan starten’ voor die Amerikaanse NAVO-dude. En zo is het maar net.

De Russen worden dus niet aangevallen en door een aantal slimme acties loopt de ‘bezetting’ met een sisser af. Na een tijdje hebben de Russen geen eten meer en vragen of de NAVO-mensen het vliegveld met hen willen delen. Eind goed, al goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.