Wijn in Kosovo

door | 1 oktober, 2014

Wijn uit Kosovo wordt geëxporteerd naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Amerika. Wist je dat? Ik niet, maar eigenlijk is het ook niet zo gek.

Wie door het westen van Kosovo rijdt kan de zogenaamde wijnroute wijnroute kosovonemen.  Kilometers lang scheur je via verschillende dorpjes langs wijngaarden. Het is soms even zoeken en je moet af en toe even over wat gebouwen, rommel en andere landbouwgrond heenkijken, maar… er groeien druiven. Miljoenen en miljoenen.

Kosovo is natuurlijk gewoon een Zuid-Europees land en heeft een lange, warme zomer met zo nu en dan wat regen. Bovendien is arbeid zeer goedkoop en dat houdt de prijs relatief laag.

Wijn is werkgelegenheid

StoneCastle is een grote wijnmakerij in deze regio en heeft honderdwijnen mensen in dienst. Ik nam een kijkje en zag de vele silo’s vol met verschillende soorten Cabernet Sauvignon, rode wijn, rosé, witte wijn, merlot en Vranac. De wijnmakerij maakt ook sterke drank.

Het jongste land van Europa ontwikkelt zich snel, net als de bedrijven. Er zijn een hoop uitdagingen en hobbels, maar de ingrediënten zijn in Kosovo volop aanwezig. Met die van de wijn is in ieder geval niks mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.