Hoeveel WK-landen erkennen Kosovo?

door | 8 juli, 2014

Het WK voetbal is een goede afspiegeling van de ‘echte’ wereld. Dat blijkt uit het percentage landen dat Kosovo erkent als onafhankelijke staat. Ongeveer 55% van de echte wereld doet dit, tegen 59% van de WK-landen.

Deze vergelijking is interessanter dan het op het eerste gezicht lijkt. Vooral wanneer je de percentages gaat bekijken per werelddeel. Want wáár moet het Jongste land van Europa de komende jaren nog een hoop lobbyen?

wk-landen

Bijvoorbeeld in Europa, want we zien dat van alle UEFA-deelnemers 69% achter Kosovo staat. Spanje, Griekenland, Bosnië en Rusland zijn vooralsnog tegen.

Azië/Oceanië en Noord- en Midden Amerika zijn gunstig gestemd tegenover de afsplitsing van Kosovo, nu zes jaar geleden. Bij beide voetbalwerelddelen ziet 75% Kosovo niet meer als een provincie van Servië.

Iran vs Amerika
Van de ‘Aziatische’ WK-landen is alleen Iran vooralsnog tegen. Opvallend, gezien het grote percentage moslims in Kosovo; dat lijkt juist een overeenkomst. Aan de andere kant speelt er natuurlijk meer: Amerika is de grote broer van Kosovo en dat stuit Iran wellicht tegen de borst.

Over Amerika gesproken. In hun werelddeel zijn de VS zelf, Costa Rica en Honduras vóór en alleen Mexico tegen.

Afrika dan: drie uit vijf. Dit is het werelddeel waar vooral de afgelopen twee jaren veel landen ‘om’ lijken te gaan. Kameroen en Algerije zijn nog over te halen, zo blijkt. Nigeria, Ivoorkust en Ghana hebben al hun kruisje gezet bij het erkennen van de onafhankelijkheid.

Brazilië erkent Kosovo niet
En dan tot slot Zuid-Amerika. Dáár heeft de nieuwe republiek nog heel erg veel werk te doen. Slechts één van de zes Zuid-Amerikaanse deelnemers staat achter het land Kosovo. De anderen, Brazilië, Argentinië, Uruguay, Chili en Ecuador, zijn tegen. Het is te hopen voor Kosovo dat dit er over vier jaar, wanneer het WK in Kosovo’s tegenstander Rusland afspeelt, heel anders uitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.