Iedereen kent Kosovaar Xherdan Shaqiri

door | 4 juli, 2014

De Kosovaarse voetballers op het WK voetbal in Brazilië hebben hun visitekaartje afgegeven. Velen kennen Kosovo alleen van de oorlog in 1999. Maar nu is duidelijk dat in 1991 een voetballer is geboren die later een hattrick scoorde op het WK: Xherdan Shaqiri.

De speler van Bayern Munchen speelt met een paar andere Kosovaren in het  granit-xhakateam van Zwitserland. En niet onverdienstelijk, want door zijn drie goals tegen Honduras ging Zwitserland naar de volgende ronde. Het lukte ze daar om Messi en zijn vrienden 117 minuten niet te laten scoren. Met een 1-0 verlies tegen Argentinië lieten ze de wereld even genieten van het kleine Zwitserland.

De internationale pers berichtte na de goede resultaten veelvuldig over Xherdan Shaqiri. Zo lazen we dat de kleine Xherdan liever met z’n vriendjes bij een amateurclub bleef spelen in plaats van een half uur in de bus te zitten naar een grotere profclub. Een auto kon zijn familie in die tijd niet betalen. Het is uiteindelijk goed gekomen.

Xherdan Shaqiri niet de enige

Maar ook andere Kosovaren maakten indruk. Zo maakte Granit Xhaka (in 1992 in Kosovo geboren) een wonderschone goal tegen Frankrijk. En maakte Adnan Januzaj zijn WK-debuut met België door een uur in de basis te staan tijdens de poulefase.

Hoewel Kosovo nog geen FIFA-lid is en zich dus niet eens kon kwalificeren voor dit toernooi, heeft het voor de promotie van de nieuwe staat zeer goed gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.