Zwerfhonden in Kosovo worden geliefd

door | 11 december, 2014

Nederland is natuurlijk hét dierenrechtenland door de Partij voor de Dieren, maar hier kunnen ze er ook wat van. Zwerfhonden in Kosovo zijn niet langer het uitschot van de samenleving. En dat dankzij een slimme facebookcampagne.

zwerfhonden-in-kosovo

In het verleden gebeurde het nog wel eens dat Kosovaarse zwerfhonden werden afgeschoten. Ja, echt. Midden in de nacht werd je dan wakker van geweerschoten en de volgende ochtend vond je dode honden op straat. Dát kan niet meer, want dieren worden tegenwoordig serieus genomen in Kosovo.

Dit is onder andere te zien aan de manier waarop met beren wordt omgegaan. Je kon een paar jaar geleden nog bij enkele Kosovaarse restaurants beren bekijken – tijdens je kopje koffie – maar dat is niet meer mogelijk. Mede dankzij hulp van een Nederlandse organisatie zijn deze beren gered. Het restaurant ‘de Beer’ heeft tegenwoordig alleen nog een struisvogel in een kooi staan.

Zwerfhonden in Kosovo op facebook

Zwerfhonden zijn natuurlijk een hele andere zaak, maar ook die hebben nu een grotere kans op een goede toekomst. De organisatie Facedog kwam in actie tegen gemeenten die – tegen de wet in – zwerfhonden afschoten… en ze kwamen met een alternatief. Zo kun je een zwerfhond adopteren.

Een zwerfhond adopteren? Ja, echt. En het schijnt nog te werken ook. Zo zouden zwerfhonden in Kosovo meer gewend zijn aan mensen dan een ‘gewone’ hond, omdat hij altijd buiten is.

Dit is Louky, een zeer charmante hond, die een nieuw huis nodig heeft. Het heeft een aantal wonden in het been, maar die zullen snel herstellen. Adopteer Louky!’, is een van de oproepen op facebook.

Hoewel ik nooit van m’n leven een hond zal adopteren, moet ik zeggen dat ik nu wel bij elke zwerfhond een humaner beeld heb. Je weet maar nooit of die niet binnenkort het huisdier wordt van een van je vrienden.

Foto: (c) ShootMedia / Facedog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.