In Kosovo en Albanië is het sinds zaterdagavond onrustig. Reden is een 18-jarige ‘land’genoot die van de een op de andere dag wereldnieuws werd.
De tiener heet Adnan Januzaj en speelde dit weekend zijn eerste échte wedstrijd voor Manchester United. Dit was al een hele prestatie, want hoeveel Kosovaren kunnen dit zeggen? Kosovaarse twitteraars waren bij de aftrap al tevreden en twitterden trots het nieuws rond. Maar het werd nog mooier; een typisch jongensboek zelfs. Hij wist een 1-0 achterstand om te buigen in 1-1 én 2-1. Het stadion ontplofte en Kosovo trilde mee.
Enkele dagen voor dit heugelijke feit – honderden kilometers verder – gaf de nieuwe Belgisch-Marokkaanse ster van PSV, Bakkali, aan om in de toekomst voor de Rode Duivels uit te komen. Marokko had de slag om dit toptalent verloren.
Adnan Januzaj is niet alleen Belg
Wat dit heeft te maken met de Kosovaarse 18-jarige? Alles. Adnan Januzaj is geboren en opgegroeid in België, maar heeft andere etnische wortels en dus mag hij kiezen. Maar kiezen tussen twee landen, zoals de PSV-ster, is er niet bij. Maar liefst zes landen zijn min of meer in de race voor de jongen die nog nauwelijks wat heeft kunnen laten zien.
Huh, wat, zes? Ja. Allereerst natuurlijk Belgie: logisch, hij is opgegroeid in Brussel. Albanië: één van zijn ouders komt hier vandaan. Kosovo: zijn andere ouder komt hier vandaan. Dit is inmiddels nu ook echt een land, máár mag nog steeds geen échte wedstrijden spelen. Niet een aantrekkelijke keuze dus.
Engeland, Turkije en Servië
En dan de andere drie: Engeland heeft inmiddels aangegeven Adnan Januzaj ook wel te willen hebben. Althans, de coach. De ‘Kosovaar’ zou dan wel eerst vijf jaar in het land moeten wonen, duurt nog wel even. Turkije: zijn opa schijnt Turks bloed te hebben, blijkbaar genoeg om zijn kleinzoon uit te laten komen voor deze natie. En tot slot: Servië. Kosovo was voorheen Servië en technisch komt een van zijn ouders dus uit Servië (danwel Joegoslavië). Maar alleen de grootste wereldvredebrenger zou uitkomen voor de aartsvijand van zijn natie.
Op internet zijn verschillende groeperingen bezig om te lobbyen voor de jonge ster. De Albanese kant heeft al bijna veertig duizend facebookfans, de Belgische achtduizend. Troef voor de Albanezen is dat er een heuze rapsong is gemaakt voor voor Adnan Januzaj.
Wat hij ook kiest: de keuze is sowieso pijnlijk voor één van de twee belangrijkste kanshebbers. Kiest hij voor België, dan speelt hij in 2014 waarschijnlijk op het WK. Komt hij uit voor Albanië, dan doet hij wat Bayern Munchen speler Xherdan Shaqiri niet deed – die koos voor Zwitserland – en zal hij tot in de lengte van dagen de held blijven.
Mooi verhaal Stefan, best een dilemma maar ook iets om trots op te zijn als pseudo-Kosovaar…