Het Albanees voetbalteam is sinds de ‘drone wedstrijd’ tegen Servië uit de anonimiteit. Het land loopt niet over van de beroemde spelers en eindigt meestal in de onderste helft van de kwalificatiepoule. Tot dit jaar, waarin het veel punten pakt en kans heeft op het EK voetbal 2016.
Voetballers van Albanese afkomst hebben een ruime keuze aan nationale teams. Ze spelen onder andere in Zwitserland, Kosovo, Macedonië en natuurlijk in Albanië. Dit heeft deels te maken met de verstrooiing van Albanezen door migratie en oorlog en deels doordat Albanezen in verschillende Balkanlanden wonen. Tel hierbij op dat Kosovo tot 2014 geen voetbalelftal had en Kosovaarse (Albanezen) niet voor hun eigen land mochten spelen.
Voor Kosovaren was de keuze vaak snel gemaakt om voor het Albanees voetbalteam uit te komen. En dit ging niet om de minste spelers. De aanvoerder, Lorik Cana, en keeper, Etrit Berisha, zijn net als twee van hun collega’s geboren in Kosovo.
Albanees voetbalteam: helft spelers ‘uit Kosovo’
Maar de Kosovaarse inmenging gaat verder. Volgens de website Kosovo Diaspora hebben zelfs veertien spelers van het Nationale Team van Albanië hun roots in Kosovo. Deze spelers zijn niet per se geboren in dit land, maar zijn bijvoorbeeld immigranten wiens ouders uit Kosovo kwamen. Daarmee gaat het om zo ongeveer de helft van de selectie.
Dat de wedstrijd Servië-Albanië dus gevoelig lag, wordt daarmee nog logischer. Overigens spelen Albanees voetballers bij hun club geregeld samen met Servische spelers, dus op het veld is de rivaliteit vermoedelijk minder groot.
Gewelddadige wedstrijd
Sinds het ‘drone incident’ heeft Servië twee wedstrijden verloren en Albanië juist de enige wedstrijd gewonnen. Servië lijkt hiermee kansloos voor het EK 2016. Dit kan nog veranderen, want beide landen hebben hun straffen naar aanleiding van de wedstrijd aangevochten. Over twee weken is daar de uitslag over.
Nadat een drone boven het veld hing, steeg de spanning in het stadion en werden Albanese spelers door Servische fans op het veld aangevallen. Toen de selectie de catacombe in vluchtte, werden spelers wederom geschopt en geslagen. De officiële lezing is dat het Albanees voetbalteam niet verder wilde spelen en daardoor reglementair de wedstrijd heeft verloren. Kosovaarse fans zien dit nog steeds als groot onrecht.