Kosovo betrokken bij Macedonië?

door | 11 mei, 2015

Macedonië zit sinds enkele maanden in een politieke crisis. Een schandaal over grootschalige afluisterpraktijken leidt tot veel onrust. De premier zou rechters, journalisten en politiemensen hebben afgeluisterd. Mede daardoor ontstonden vorige week demonstraties Macedonie tegen de Macedonische regering.

Critici van de huidige premier, Nikola Gruevski, zeggen dat hij tot alles in macedonie protestenstaat is om aan de macht te blijven. En daar lijkt het ook op. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, zo bleek afgelopen zaterdag. Na enkele dagen van protest was er opééns een militaire interventie in een stadje in het noorden van Macedonië. De overheid kwam met weinig concrete informatie, en had het over terroristen, die vermoedelijk uit Kosovo komen. Twee dagen lang reden tanks door de straten van een woonwijk. Verschillende mensen kwamen om het leven, hoewel geloofwaardige informatie nog steeds ontbreekt.

Macedonië en de propaganda

Afgelopen maand was er een vergelijkbare situatie. Volgens de overheid hadden tientallen gewapende etnisch-Albanezen een politiebureau ingenomen in Macedonië. Een schok ging door de regio, want dit was toch wel erg bizar? Vreemd genoeg dook er geen enkele foto op van de tientallen gewapende mannen, die zouden zijn gevlucht. Een heel, heel erg vreemd verhaal. Wanneer ik Kosovaren navraag deed over het ‘nieuws’, zei iedereen op zijn eigen manier dat hij zich niet kon voorstellen dat zoiets echt zou kunnen gebeuren. Tot nu toe is er ook nog geen enkele aanwijzing dat het ook echt is gebeurd.

Al Jazeera English kwam in maart met een kort documentaire over Macedonië. Het toont een on-Europees regime, waar de pers gecontroleerd wordt en het er op lijkt dat onschuldigen worden veroordeeld voor moord. Het duurt maar 24 minuten, dus je kijkt het zo uit. De documentaire heet ‘People and Power – Macedonia: Behind the Facade.

Ondertussen blijven we de situatie in Macedonië vanuit Kosovo volgen, via twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.