De golden girl van Kosovo

door | 28 augustus, 2013

In de hele Kosovaarse diaspora werd dinsdagavond verrukt gereageerd op een nieuwsbericht uit Rio. Hun Majlinda was zojuist wereldkampioen judo geworden.

Eindelijk een sportief succes voor een Kosovaar in Kosovaarse dienst. majlinda kelmendiNatuurlijk waren Kosovaren al succesvol in de sport, maar die zijn altijd in dienst van een ander land. Majlinda Kelmendi is de eerste Kosovaar mét een Kosovaars tenue die op het allerhoogste podium succesvol is.

Vorig jaar was de judoka ook al min of meer succesvol, maar op de Olympische Spelen mocht Kosovo niet aantreden. Politieke redenen lagen daaraan ten grondslag – en dus speelde Kelmendi namens buurland Albanië.

Op het WK Judo is er blijkbaar minder reden tot tegenhouden van het Jongste landje van Europa en dus speelde de 22-jarige ster met KOS op haar rug geplakt.

Gouden medaille Kelmendi
Aan het einde van de avond hadden de Kosovaren het op twitter maar over één ding: de gouden plak van hun Majlinda. En dat waren niet alleen ‘gewone’ Kosovaren, maar ook juist degene die politiek actief zijn. “Niet alleen leuk dat een jonge judoka goud wint, maar ook een politieke barrière doorbreekt”, twittert (vrij vertaald) een ambassadeur van Kosovo.

Want het is vast verdraaide vervelend voor landen als Servië, Rusland en China dat het niet bestaande land Kosovo wereldkampioen is.

Lees ook: waarom de vlag van Kosovo viral ging (vanwege Majlinda Kelmendi)

2 gedachten over “De golden girl van Kosovo

  1. Pingback: De olympische droom(vrouw) | Kosovoblogs

  2. Pingback: Olympische Spelen voor Kosovo - Kosovoblogs - Informatie en Blogs over Kosovo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.