Het zomerse straatbeeld in Kosovo is heel anders dan tijdens de andere maanden. Soms lijkt het wel of de helft van de auto’s een nummerbord uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België, Nederland of Luxemburg heeft.
Waar de reguliere Kosovaar in een bescheiden automobiel rijdt – als hij dat al kan betalen, want brandstof is in verhouding superduur – rijdt menig buitenlandse Kosovaar in een dikke bak.
De eerste keer gaat er, bij het zien van zo’n auto, bij menig Nederlander een lampje branden: die handelt zeker in drugs als die weer in Zwitserland zit? Maar na het zien van talloze dure auto’s, ontstaat het besef dat óf elke Kosovaar in de maffia zit, of dat er iets heel anders aan de hand is.
Auto statussymbool?
Dat laatste zou goed kunnen. Kosovaren die of als arbeidsmigrant of als vluchteling West-Europa in zijn gekomen, zijn niet per se gebonden aan één werkgever. Het zou heel goed kunnen dat ze twee baantjes naast elkaar doen, wat vaak betekent dat ze schilderen, bouwen of verbouwen. Ook zorgt de collectivistische cultuur er soms voor dat vader en zoons samen een inkomen opbouwen.
En zoals in veel culturen, is een auto een statussymbool. Wellicht dus ook wel voor de Albanese Kosovaar. First things first, dus daarom een dure auto. Natuurlijk voornamelijk om er de hele zomer mee door Kosovo te rijden.
ik ben zelf een keer in kosovo geweest en ik zag inderdaad alleen maar snelle en dure auto’s vooral audi’s en bmw’s.
Ja ik was er ook laatst. er rijden echt super dikke autos!