Kosovaar heeft nu eigen zoekmachine: Gjirafa

By | 18 maart, 2015

Google kan niet goed genoeg Kosovaarse websites vinden en dat komt door onze taal. Dat zegt Mergim Cahani, oprichter van de Albaneestalige zoekmachine Gjirafa.com. Naar eigen zeggen kan zijn platform wél veel sites vinden, die Google niet vindt.

Update Maart 2016: lees een uitgebreid interview met Cahani op de Engelstalige Kosovo-Info.com.

Volgens oprichter Cahani (zie de foto van twitter) gaat de groep Albaneessprekenden omgjirafa-mergim-cahani twaalf miljoen mensen uit onder andere Kosovo, Albanië, Montenegro en Macedonië. De Albanese taal is volgens Cahani aardig ingewikkeld en daarom is het voor Google moeilijker om websites et cetera te vinden. Dit geldt ook voor Albaneestalige media.

Mergim Cahani is een goed voorbeeld van het talent dat Kosovo heeft op ICT-gebied. De startup ondernemer heeft in Amerika gestudeerd in de richting van ICT, maar heeft ook een MBA in Executive Management. De jonge dertiger heeft momenteel zo’n veertien man in dienst, verdeeld over twee locaties.

Gjirafa heeft als eerste ov-informatie

Gjirafa.com is niet alleen een platform om website of nieuws te zoeken. Ook komt het met de eerste digitale informatie over het openbaar vervoer. Omdat de bustijden nergens digitaal beschikbaar waren, moesten medewerkers zelf de bustijden uitzoeken. Zit je in een bus en merk je dat je sneller op je bestemming bent? Klik op de website en geef de verbeterde informatie door.

Overigens is Gjirafa meteen een platform om tweedehands auto’s te kopen, om het weerbericht van kleine dorpjes te vinden en vacatures te bekijken.

Kosovo heeft met deze ondernemer iemand die voor het hele Albanese taalgebied een lans breekt. In een Engels interview spreekt hij zijn ambitie uit: “It will be everywhere for everything.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.