Kivo: ‘In Kosovo goedkoper produceren’

door | 1 april, 2015

Het Nederlandse bedrijf Kivo heeft 26.000 m² grond gekocht in Kosovo en er een fabriek gebouwd. Kivo maakt plastic verpakkingen en is in ons land marktleider op het gebied van broodzakjes.

Naar eigen zeggen gaan ruim vijftig jonge Kosovaren aan de kivoslag in de fabriek in. “In Kosovo kunnen we veel goedkoper produceren, omdat de lonen er een stuk lager liggen. We willen van hieruit tevens gaan proberen om ons marktaandeel in de rest van Europa te vergroten”, zegt directeur Robert Kwakman van Kivo in het Noordhollands Dagblad.

In Kosovo is de werkloosheid erg hoog en het gemiddelde maandloon enkele honderden euro’s. Vennootschapsbelasting is maar tien procent.

Nederland kan bedrijven ondersteunen

Ons eigen land helpt bedrijven als Kivo een handje. Via het Private Sector Investment Program, PSI, krijgen innovatie investeringen steun van de overheid. Meer hierover op onze pagina Investeren in Kosovo.

Een filmpje op YouTube toont beelden van Kivo in Kosovo. In een schilderachtig gebied is een enorm gebouw uit de grond gestampt. Volgens het Noordhollands Dagblad duurde dat slechts een half jaar.

Het bedrijf zit er uiteraard voor haar eigen bedrijfsvoering, maar is tegelijkertijd een belangrijke factor in de regio. In Kosovo is het gemis aan banen een probleem, maar de wil om te werken allerminst. Enkele tientallen gezinnen hebben hierdoor dus een inkomen en tegelijkertijd krijgen de werknemers een inwerkperiode van Nederlandse ‘collega’s’. Een mooie kwaliteitsimpuls.

Aantrekkelijk gebied
De investering van Kivo past in het beeld van een land, dat steeds meer wordt ‘ontdekt’ als een aantrekkelijk gebied om werk aan uit te besteden. Door de centrale ligging op de Balkan, de buurlanden ‘om de hoek’ en de verbeterde infrastructuur, wordt Kosovo steeds meer een interessante speler in de Europese markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.