Oudste kerk ter wereld in Kosovo?

door | 8 september, 2014

Turkse onderzoekers hebben een opvallende vondst gedaan in Kosovo. In het Balkanstaatje, waarvan de meerderheid een moslimachtergrond heeft, bevindt zich misschien wel de oudste kerk van de wereld.

De Kosovaarse krant Kosovapress reageert trots op de vondst: Kosovo is kerkmisschien wel de bakermat van het christendom op de Balkan, zo niet in Europa of daarbuiten.

De onderzoekers zijn al een paar jaar bezig met de opgravingen van de negentien meter lange kerk, die tijdens een aardbeving – eind vierde eeuw – zou zijn ingestort. Bij opgravingen is eerst het doopvont gevonden, waarna de Turken verder zijn gaan zoeken en andere delen van de kerk ontdekten.

Na de dood van Jezus Christus trok ene Paulus er op uit om het christelijke geloof te verspreiden. Hij kwam zover we weten niet in wat nu Kosovo heet, maar wel in landen dichtbij als Albanië, Macedonië, Griekenland en Italië.

Eén van de grootste helden voor Kosovo is de katholieke Moeder Theresa. En hoewel het overgrote deel van de Kosovaren een islamitische achtergrond heeft, zal de opgraving wellicht vooral worden bejubeld vanwege het toerisme. Volgend jaar verwacht het land klaar te zijn met het onderzoek.

Foto: Klan Kosova

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.