Kosovaren winnen NASA wedstrijd

door | 9 mei, 2015

Het had iets van een Hollywood honkbalfilm, waar de underdog ondanks alles een grote wedstrijd wint. De underdog in dit geval was een team uit het kleine Kosovo. Zij wonnen een internationale NASA-app wedstrijd na een zinderende finale.

De International Space Apps Challenge is een evenement dat nasa-kosovoop 133 locaties ter wereld werd gehouden in april. De duizenden deelnemers werkten gezamenlijk aan de verkenning van de ruimte door middel van technische oplossingen. De talloze locaties dongen mee naar een People’s Choice award en Pristina (Kosovo) deed hier aan mee.

Na een week bleek dat het nerdteam uit Pristina bij de laatste vijf zat. Deze vijf gingen door naar de finale. Het publiek had een weekje de tijd om op hun favoriete team te stemmen. Het #Natev team uit Pristina ging al gauw aan kop, hoewel de verschillen vaak maar enkele tientallen of honderden stemmen was met de nummer twee, uit Bulgarije.

Corruptie?!
En toen gebeurde het. Het was donderdag tegen middernacht, een etmaal voor de stemdeadline. Team Kosovo leidde met een grote voorsprong. Tienduizend hadden tot dusver op Kosovo gestemd, zo’n vijfduizend op Bulgarije. De grote voorsprong was vermoedelijk te danken aan een Kosovaarse televisie-uitzending, die aandacht besteedde aan de Space Apps competitie. Zo’n grote voorsprong, dat kon het team uit Pristina niet meer ontgaan… toch?

Tot de volgende ochtend. Ik keek op mijn telefoon naar de tussenstand en zag tot mijn grote verbazing dat het team uit Bulgarije er tienduizend stemmen bij had gekregen. Zoveel? Hoe komen ze daar nu aan? Heeft half Bulgarije midden in de nacht zitten stemmen? Dat klinkt niet logisch.

NASA bewust van geruchten over corruptie

Ik was niet de enige die daar zo over dacht. Woedende tweets stonden in mijn timeline. Het Innovation Centre Kosovo, zeg maar het startuphoofdkwartier van Kosovo, zei aanwijzingen te hebben dat de Bulgaarse stemmen ongeldig waren. ‘Wij kennen de trucjes van de Bulgaren, sterker nog, wij kunnen dat ook en zelfs beter, maar zo spelen wij het spel niet.’ De organisatie van NASA reageerde snel en zei dat het bewust was van de geruchten en beloofde extra goed op te letten.

De achterstand was opeens duizenden stemmen en dat met nog maar 24 uur te gaan! Dat is dus een gelopen race, dacht ik.

Maar het liep anders. Door de vermeende corruptie aan nasa_kosovo_ickBulgaarse zijde, had het Kosovaarse team de aandacht van half Kosovo gewekt. Verschillende televisiezenders gingen nu aandacht besteden aan de actie en op social media werd flink actie gevoerd. De premier, de Minister van Buitenlandse Zaken en ook onze Nederlandse ambassade schreven over de actie. Het hielp. De stemmen voor het team uit Pristina kwamen opeens elke paar seconden binnen.

Campagne ging als een speer
De achterstand was al snel vierduizend… drieduizend… tweeduizend… een paar honderd… En om 11.58 uur, net voor lunchtijd, had kamp Kosovo de koppositie weer te pakken. En daar bleef het niet bij. De pr-campagne ging als een speer en vele duizenden stemden op de Kosovaarse inzending voor de NASA-competitie.

Dit ging uiteindelijk door tot de stemdeadline en met een ruime meerderheid won het Pristina team de Space Apps Challenge. Niet alleen mooi voor de startup community van Kosovo, maar voor het hele land. De jonge staat laat zien gezamenlijk te gaan staan achter positieve initiatieven om de wereld te overtuigen van haar talent.

Foto’s: Alle foto’s zijn (c) copyright van Innovation Centre Kosovo

Een gedachte over “Kosovaren winnen NASA wedstrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.