Kosovaar met vijf muziekinstrumenten

door | 27 november, 2013

Het is een man zoals je ze veel ontmoetmuziekinstrumenten 1 in kleine Kosovaarse huishoudens. Respectvol, bijna hoffelijk, ingetogen, maar ook erg in voor een praatje. Terwijl zijn vrouw Turkse koffie voor me maakt, vraagt hij of ik raki wil.

Het sterk alcoholische drankje is bijna een gewoonte in het noorden van Albanië, ook ’s middags. In Kosovo wordt het zo nu en dan aangeboden. En ach, eentje moet kunnen, zo aan het einde van de dag.

muziekinstrumenten 2Al nippend aan mijn drank
Ik kijk naar het muziekinstrument aan de muur. Een lang en smal houten ding dat ik niet kan plaatsen. Verstand van muziek heb ik niet, maar wanneer een Albanees muziek speelt in zijn eigen huis is het altijd bijzonder. Daar hoop ik natuurlijk op, al nippend aan de veel te sterke drank. De tranen springen bijna in m’n ogen, maar ik kan me natuurlijk niet laten kennen. Snel een slokje Turkse koffie.

muziekinstrumenten 3Trots als hij is begint de man een stukje te spelen. Briljant natuurlijk. Na een tijdje zingt hij er ook bij. Ondertussen valt de stroom uit, maar dat kan de man niet zoveel schelen. Met het licht van mijn telefoon heeft mijn camera net genoeg om een foto te maken. Hij laat z’n vrouw nog een ander instrument halen. Nog zo’n merkwaardig ding; een soort lange gitaar, dat je met een strijkstok moet bespelen. En dan heb ik het niet over een viool, die hij óók nog eens blijkt te bespelen.

muziekinstrumenten 5Qifteli
Uiteraard heeft hij ook een qifteli – het Kosovaarse muziekinstrument – en tot mijn verbazing blijkt de beste man als toegift een stukje op de fluit te spelen.

Aan het einde van mijn bezoek hoor ik dat de man een bekende muzikant was in Kosovo. Wist ik veel, dat straalt namelijk niet van hem af. Hij krijgt hulp van een stichting en na de oorlog is hij een heel klein huisje terecht gekomen. Rijk is de man, Sadik Kuqi, die vijf instrumenten speelt, er niet van geworden.muziekinstrumenten 4

Een hulporganisatie bezoekt zijn ‘woning’ zo nu en dan en helpt de man en zijn vrouw met basisbehoeften.

Update: Zijn nichtje gaat een facebookpagina voor hem openen en heeft deze foto’s opgevraagd. Wie weet dus waar we deze afbeeldingen nog verder kunnen vinden in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.