Eindelijk nieuwe regering voor Kosovo

door | 19 november, 2014

Er komt een nieuwe regering in Kosovo. Dit kondigde de Kosovaarse presidente woensdagavond via Facebook aan. De partij van de huidige premier Hashim Thaci, PDK, gaat samen met LDK gaan regeren.

De kopmannen van beide partijen waren op uitnodiging van de presidente samen nieuwe-regeringen werden vergezeld door de Amerikaanse ambassadeur Tracey Ann Jacobson.

De verkiezingen zijn maanden geleden gehouden, maar brachten het land in een lastige situatie. De leidende partij, PDK, bleef de grootste, maar de andere partijen wilden niet samen met deze partij regeren. Sterker nog, de concurrerende partijen sloten met elkaar een verbond om samen te gaan regeren. Het bracht de nieuwe democratie in een complex politiek proces.

Aan het einde van de rit blijven twee grote partijen over. De beide leiders, Thaci en Mustafa, benadrukten onder andere het multi-etnische karakter van Kosovo te behouden. Hoewel ruim negentig procent van de Republiek van Kosovo Albanees-etnisch is, zijn bijvoorbeeld overheidswebsites ook altijd in het Servisch geschreven. Servische politieke partijen hebben een gegarandeerd zetelaantal binnen de regering.

Isa Mustafa wordt de nieuwe premier van Kosovo. Hij is de leider van de LDK, de democratische liga van Kosovo. Hij is automatisch de eerste premier van de nieuwe staat Kosovo die geen militaire functie had tijdens de Kosovo Oorlog. Mustafa was hiervoor onder andere burgemeester van hoofdstad Pristina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.