Hoofdstad Kosovo: Pristina

De hoofdstad van Kosovo is Pristina. Het is de grootste stad van het land, met in de hele gemeente bijna tweehonderdduizend inwoners.

Het is zeker niet de mooiste plaats van het land, maar wel de belangrijkste. Hoofdstad KosovoPristina is namelijk de centrale plek voor de politiek, media en de internationale gemeenschap. Onder andere de NAVO, EU, VN hebben haar hoofdkwartier in de stad.

De stad ziet er op het eerste gezicht niet geweldig mooi uit. Relatief veel grauwe betonnen gebouwen kleuren de stad. Dit beeld is de laatste jaren aan het veranderen, vanwege nieuwbouw. Wél mooi en sfeervol is bijvoorbeeld de Moeder Theresa Boulevard. Deze brede voetgangerstraat in het centrum van de hoofdstad van Kosovo zit vol met horeca, fonteinen, pleinen en standbeelden. Rond lunchtijd zitten alle restaurants vol met studenten, buitenlandse werknemers en ambtenaren. Ook de nationale bibliotheek ziet er bizar uit (kwestie van smaak), maar is van binnen werkelijk prachtig.

Hoofdstad Kosovo: multireligieus

Opvallend is dat de meerderheid van de inwoners een moslimachtergrond heeft, Newborn Pristinamaar er een grote Katholieke kathedraal staat, een monument voor Joden is opgericht en Bill Clinton op een voetstuk staat. Tijdens het uitroepen van de onafhankelijkheid in 2008 is het NEWBORN-monument opgericht.

Het uitgaansleven van Pristina staat bekend als heel hip. Voorbeeld hiervan is de Hamam Jazz Bar die in 2013 werd uitgeroepen als de best ontworpen bar ter wereld.

Je auto een hele dag parkeren in het centrum kost ongeveer evenveel als een biertje drinken op het terras: één euro. Let op: er zijn ook dure plekken die een euro per uur kosten. Een pizzaatje, salade, visje of lekker vlees kost tussen ongeveer tussen de drie en acht euro. Een fooi in Kosovo is niet verplicht, maar wordt uiteraard wel gewaardeerd. Tien procent is een mooie richtlijn.

Vliegveld in hoofdstad Kosovo
Vanuit het centrum van de hoofdstad van Kosovo is het ongeveer twintig minuten vliegveld kosovomet de auto richting het vliegveld van Pristina: het Prishtina International Airport Adem Jashari. Het zeer compacte en moderne vliegveld is erg praktisch, omdat je na de douane binnen een paar minuten bij je gate bent.

Albanese Kosovaren zijn de grote etnische meerderheid in de stad en schrijven Prishtina met een h. Servische Kosovaren (kleine minderheid) zeggen Priština.

De Brits-Kosovaarse zangeres Rita Ora is geboren in de hoofdstad van Kosovo. Hitzangeres Dua Lipa komt hier ook vandaan. Zij maakt haar stad beroemd door muziekfestivals te organiseren. Vanwege de bekendheid van Dua Lipa, zijn veel internationale sterren naar Kosovo gekomen.

Een gedachte over “Hoofdstad Kosovo: Pristina

  1. Pingback: Kosovo over twee jaar flink gezonder - Kosovoblogs -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.