De bibliotheek van Kosovo

door | 12 november, 2013

Zo nu en dan leid ik vrienden, familie of groepen rond in Kosovo. Ik laat ze wat mooie plekken van de natuur zien, enkele steden en andere toeristische plekjes. In één weekend krijgen de meesten een heel ander beeld van Kosovo dan ze van tevoren hadden.

Recentelijk kwam een Canadese jong stel langs dat heel nationale biblotheek pristina kosovograag Pristina wilde zien. Nu moet je weten dat er mooiere plaatsen zijn in dit land en dat ik deze hoofdstad alleen bezoek op nadrukkelijk verzoek van de gast.

En dat verzoek hadden ze. De twee moesten en zouden Pristina zien. Een stapel uitgeprinte blaadjes somde alle wensen op: het Bill Clinton standbeeld, het NEWBORN monument, wat kerken, moskeeën… én de nationale bibliotheek van Pristina.

Bibliotheek is geen reclame

Em, sorry, maar die bibliotheek… dat is dus echt niet de moeite waard, leg ik mijn gasten uit. Dat is zo een lelijk communistisch ding. Werkelijk verschrikkelijk. Alsof we hier Ruslandje aan het spelen zijn.

Maar de gast is koning en dus rijd ik naar de nationale bibliotheek. Mijn gasten fotograferen het betonnen-ijzeren gebouw met talloze koepeltjes. “En dat niet als belangrijkste foto op je facebook zetten, voordat mensen denken dat Kosovo een oostblokland is!”

Paar dagen later zie ik onderstaande toerismereclame voor Kosovo. En wáár sluiten ze mee af..?

7 gedachten over “De bibliotheek van Kosovo

 1. Pingback: Kosovaarse studenten zijn het zat - Kosovoblogs - Informatie en blogs

 2. Pingback: Hoofdstad van Kosovo: Pristina | Kosovoblogs - Informatie en Blogs over Kosovo

 3. Jelle

  Zo afgeven op een gebouw als je geen verstand van zaken hebt… Veel communistische architectuur is geweldig en werelderfgoed. Er is er veel te veel van platgegooid, waar ze nu spijt van hebben.

  Het is niet de gezellige ‘idyllische’ architectuur wat het ‘volk’ verwacht van een vakantie, maar mensen met iets van culturele en historische interesse en met een hogere opleiding zien dit wel graag, al is het enkel om de historische waarde van het gebouw.

  Verdiep je er ééns in, misschien zie je dan de waarde ervan in (Wel enige historische, culturele en architecturale kennis voor vereist).

 4. Cor

  Juist door deze blog getrickert
  Vaker in prihtina geweest maar Van de zomer juist hier geweest….
  Mooi van lelijkheid
  Maar van binnen met al die koepels mooi.
  Gebouwd om van binnen uit te beleven en waarschijnlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.