Waarom geen voetbal voor Kosovo?

door | 5 januari, 2013

voetbalKosovo is sinds 2008 onafhankelijk, maar had in 2014  nog geen goal gescoord. Dat ging ook lastig. Als je geen lid bent van de VN, mag je ook geen lid worden van de FIFA. En daarom keken de voetbalgekke Kosovaren maar naar de wedstrijden van buurland Albanië en juichen ze soms zelfs voor Zwitserland, omdat daar enkele Kosovaren spelen (zie foto). Je moet wat.

Het zou nog wel even duren voordat Kosovo lid zou worden van de VN en dus zat een FIFA-lidmaatschap er ook nog niet in. Een tussenoplossing leek in zicht toen de FIFA bedacht dat Kosovo wél oefenwedstrijden mag spelen. ‘Zo kunnen ze zich in ieder geval een beetje ontwikkelen.’ Helaas voor de Kosovaarse voetbalfans staken enkele landen hier een stokje voor en bleven de geelblauwe teneus in de kast hangen.

Voetbal voor Kosovo?

In 2014 besloot de FIFA toch dat Kosovo internationale oefenwedstrijden mocht gaan spelen. Dit was het resultaat van diverse onderhandelingen tussen de internationale voetbalbond, Kosovo en Servië. Wél waren er voorwaarden: Kosovo mag geen nationale symbolen dragen en voor een bepaalde tijd mag het land niet tegen landen spelen uit voormalig Joegoslavië. Ondanks dat waren Kosovaren dolblij dat er eindelijk zicht is op internationale vriendschappelijke wedstrijden.

In mei 2016 besluit de UEFA dat Kosovo lid wordt van de Europese voetbalbond. Dit resulteert er in dat het land zich vanaf 2018 mag gaan kwalificeren voor het EK in 2020. Twee weken later werd Kosovo ook toegelaten tot de FIFA. Sinds september 2016 kwalificeert Kosovo zich voor het WK2018 in Rusland.

6 gedachten over “Waarom geen voetbal voor Kosovo?

  1. Pingback: Een bekende Nederlandse Kosovaar? | Kosovoblogs

  2. Pingback: Woensdag historische voetbalwedstrijd: Kosovo-Haïti - Kosovoblogs

  3. Pingback: Kosovaren winnen op WK voetbal - Kosovoblogs - Informatie

  4. Pingback: Iedereen kent Kosovaar Xherdan Shaqiri - Kosovoblogs -

  5. Pingback: Olympische Spelen voor Kosovo - Kosovoblogs - Informatie en Blogs over Kosovo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.